Майки кърмиха в парка

Димитровградските майки подкрепиха естественото хранене на децата

Десетина димитровградски майки се събраха в парк "Вапцаров", за да отбележат Световната седмица на кърменето, която се провежда от 1 до 7 август. "Хранейки децата си навън, искаме да покажем ,че кърменето е естествен процес и е много важен за развитието на детето", разказа една от инициаторките на проявата в Димитровград Силвия Диянова. Тя е майка на малката Девора и е една от малкото димитровградчанки, която не се отказала да кърми.Силвия се притеснява, че кърменето ще развали бюста си, според нея това е една от най-глупавите причини да не храниш дедето си с естествено мляко.

По наблюдения на младите жени, близо 94% от българските майки хранят бебетата си с адаптирано мляко. Най-често детето се кърми първите два месеца, след това преминава на изкуствено хранене. С подкрепата на Ла Лече Лига България Силвия Деянова и Елена Колева са се заели да популяризират кърменето и в Димитровград. За да ги подкрепят днес в димитровградския парк дойдоха майки на 40 -дневни бебета и такива, който са кърмили вече порасналите си деца. Младите жени са убедени ,че за естественото хранене трябват само 10 стъпки и желание да отгледаш здраво дете.

Силвия и дъщеря й Девора

Затова кърменето на открито прерасна в първата сбирка на младите майки от града, които хранят естествено децата си. Те коментираха различни въпроси за храненето и развитието на децата и теми, които майките най-често дискутират в интернет. Срещата уважи и димитровградският кмет Стефан Димитров, който застана зад позитивната инициатива на майките.

Елена и синът й Явор са облечени с тениски, популяризиращи кърменето

Майките обещаха срещите по въпроси,които ги вълнуват най-често да станат ежемесечни.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини