Жилища до 35 000 лева се търсят в Димитровград

Съвсем слабо търсене на жилища с цени до 35 000 лв. се наблюдава в Димитровград през летните месеци -юли и август. Това обаче не означава, че пазарът на имоти се е раздвижил и кризата в бранша е свършила, обобщи пред Dimitrovgrad.bgvesti.net шефката на агенция за имоти Нели Велева. Според нея в последната година и половина най-драстично е намалението в цената на панелните жилища в Димитровград. "Ако през 2007-ма апартамент две стаи и кухня се търгуваше за 50 000 лв., то сега цената на едно такова жилище се движи между 30 -35 000 лв.", смята брокерката. Като уточни, че всичко зависи от състоянието на имота и местоположението му.

Оказва се, че въпреки тухленото строителство, блоковете по централния булевард "България" не са предпочитани от клиентите и сделки там се осъществяват по-трудно. Най-търсени и в кризата, а и преди нея си остават гарсониерите. В Димитровград прилично панелно жилище от този вид може да се намери и за 25 000 лв.  При сегашното състояние на пазара, жилища купуват най-вече хора, прибрали се от чужбина и разполагащи с пари в брой. Лесният заем от банки остава в миналото, допълва Нели Велева. Банковите институции една година не даваха кредити, а сега условията за висок доход да непосилни за хората, категорични са от имотната агенция.

Нели Велева

Не по джоба на средният димитровградчанин са и жилищата ново строителство, които тук държат една от най-високите цени на кв.метър - 500 или 550 евро. Според Велева някои от инвеститорите са склонни да намалят до 450 евро на кв. метър, но всичко е въпрос на договорки. В съседно Хасково например, средната цена на квадрат за новите жилища  падна до 350-380 евро. 

Тухлените жилища по бул."България" не са предпочитани

Реална алтернатива, ако някой иска да инвестира сега са къщите по селата, които в димитровградско се харчат за по малко от 10 000 лв.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини