Показаха уникален византийски печат в димитровградския музей

Уникалният печат на византийския аристократ Контостефан

Много добре запазен моливдовул (печат) на византийският аристократ Контостефан бе показан за пръв път пред публика в димитровградския исторически музей снощи. Печатът е сред най-ценните находки от 6-годишните разкопки край село Крум, разказа ръководителят им от Националния археологически институт към БАН Емилия Евтимова. Такива моливдовули има само три в света. Намерени са още и много колективни находки, ценни дръжки за сечива, предмети от бита на древните обитатели на земите край Крум.

Проучванията показват, че селището е от 11 -12 век, но при разкопките археолозите откриват и находки от 6 век. Проучена е най-вече производствената южна част на древния град, разположен на площ от 30 декара. Емилия Евтимова разказа, че от 2004 година досега неизследван е останал северния край на града.

Огромна част от откритите при проучванията предмети ще останат във фонда на Исторически музей - Димитровград, обяви още Емилия Евтимова. И добави, че ще бъде направен опит ценните предмети в скоро време да бъдат изложени и пред софийска публика.

Ръководителят на разкопките край Крум Емилия Евтимова

 Разкопките на древното селище край Крум не са приключили, въпреки обявения финал през април тази година. Археолозите ще копаят там до края на септември, с надеждата да открият още ценни предмети. За това вече има договорка с НК "Железопътна инфраструктура", която чака работата на терена да приключи, за да започне строителството на високоскоростната отсечка Пловдив-Свиленград в района на Крум.

Изложбата е разположена в най-новата зала "Археология" на Историческия музей
Дървеният обков за дръжки на кинджал са сред най-интересните обекти в изложбата
Гостите на изложбата разглеждаха с интерес
Част от намерените край Крум сечива

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини