Димитровградчани се срамуват от децата с недъзи

Деца и преподаватели от Дневния център празнуваха с торта

Шести рожден ден празнува днес Дневния център за деца с увреждания в Димитровград. Малчуганите с увреждания, преподаватели и родители се събраха в парк "Вапцалов", за да отбеляжат годишнината с игри, рисунки, забавления и торта.

"Благодарна съм на всички колеги, за всеотдайността в работата и усилията, които полагат, каза директорът на центъра Мара Янева. Тя припомни, че в социалното заведение всекидневно се обучават 23 деца с детска церебрална пареза, аутизъм, епилепсия и други заболявания. Капацитетът на центъра не е запълнен, в него могат да занимават 28 малчугани с такива проблеми. Екипът от специалисти включва логопед, рехабилитатор, социален работник, медицинска сестра, двама възпитатели. "Децата ни са много специални, затова и грижите за тях са по-различни, каза още шефката на центъра, като подчерта, че в университета никой не те учи как да се справяш с хората в неравностойно положение".

Според Мара Янева димитровградчани все още не гледат с добри очи на децата със специални потребности. "Когато ни видят в парка на разходка, майките на останалите малчугани винаги бягат, което е тъжно, смята директорката. Ако децата с увреждания се приемат по-добре, това ще се отрази и на тяхното емоционално развитие и общуване, казват още специалистите.

Забавни игри с балони играха малчуганите и техните преподаватели
Директорът на центъра Мара Янева

През последната година в в сградата, където се помещава дневния център бе направен ремонт на логопедичния кабинет и на този на психолога за близо 6 000 лв., разказа още Мара Янева. Освен, че там има най-съвремени уреди за работа с такива деца, единствено в димитровградския център се прилага монтесори терапията. Във време на криза сме благодарни на общината, че успя да увеличи заплатите ни, каза още директорката.

Кратка програма изнесоха децата от центъра

Т.Милева 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини