И болницата в Димитровград умува да съди ли Здравната каса

На половин милион възлизат задълженията на НЗОК към болницата, а отделно тя дължи на доставчици и за заплати 1 000 000 лв.

Димитровградската болница подобно на здравните заведения в Харманли и Свиленград също умува над идеята да заведе съдебен иск срещу Здравната каса. За това информира днес нейния управител д-р Здравко Наков. Както Dimitrovgrad.bgvesti.net вече информира, НЗОК дължи на местното здравно заведение близо половин милион лева, реално изработени по клиничните пътеки. "Все още не сме решили категорично дали ще си търсим правата в съда, но ако няма друг изход, ще подаваме иск", обясни Наков.

Той припомни и за проблема с делегираните бюджети и нежеланието на МБАЛ"Св. Екатерина" да подпише допълнителен анекс, с който парите на болницата се орязват с 63,7%. Това означава, че от средномесечния бюджет на здравното заведение, който е 280 000 лв, остава сумата от 172 000 лв. "Тези пари ще покрият само разноските по заплатите на работещите в МБАЛ", смята управителят. Стана ясно също, че лекари и медицински персонал са взели само 60% от възнагражденията си за юни, за юли нищо не е платено. От март тази година няма и пари за допълнително материално стимулиране, обясни д-р Наков.

На близо 1 000 000 лв. възлизат задълженията който МБАЛ "Св.Екатерина" има към доставчици и фирми."Положението е сериозно и ако държавата не вземе мерки, нищо чудно и болниците да спрат работа" обобщи управителят.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини