Раздадоха плодове в димитровградските училища, готвят столово хранене

Третокласниците от ОУ"П.Славейков" в Димитровград днес закусиха с кифла и праскова в голямото междучасие. 400 деца от училището получават пресен плод и закуска по програмите на министерството

2 356 деца от 1-ви до 4-ти клас в община Димитровград получиха за пръв път тази учебна година пресен плод. Той ще се дава два пъти в седмицата, коментира пред Dimitrovgrad.bgvesti.net експертът в образователния отдел към общината Валери Славов. От местната администрация вече са изготвили менюто за месеци напред, като целта е плодовете да са разнообразни и според сезона. 10 основни училища в общината обхваща програмата "Училищен плод" , тя е на стойност 48 553 лв.

Всяко училище само решава по кое време да дава на децата пресния плод. В повечето случай това съвпада с голямото междучасие, когато учениците до 4 -клас получават и закуска по другата училищна програма"Топло мляко и закуска". Често обаче топлата напитка, афиширана от министерството липсва в менюто на децата, казаха преподавателите.

39 ст. струва на държавата закуската на едно дете в димитровградските училища. Парите определя общината като първостепенен разпоредител с държавните пари. В края на година програмата изтича, а до 30-ти този месец общината ще кандидатства по същия проект за следващата година, каза Валери Славов.

Валери Славов

По думите на Славов местната администрация иска да участва във всички проекти, свързани с храненето на децата. Предстои кандидатстване по друга програма за столовото хранене на учениците в Димитровград.

Столовата в ОУ "П.Славейков" сега се ползва като закусвалня

Учителите в ОУ" П.Славейков" коментираха, че това е добра идея, защото ще улесни много децата, които се учат почти целодневно тук. "Не беше уместно да закрият столовете преди години, дано сега успеят да ги възстановят и подобно на кетъринг една фирма да се грижи за храната в учебните заведения," обощи зам. директорът на училището Димитър Илиев.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини