В Димитровград: 14-годишен ученик с два извадени зъба

Д-р Ташева смята, че родителите са небрежни към здравето на зъбите на децата си

90% от димитровградските ученици от 1 до 4 клас имат поне по два кариеса и един пулпит, това твърди пред Dimitrovgrad.bgvesti.net зъболекарят д-р Татяна Ташева. Тя е един от стоматолозите,  включили се в инициативата за безплатен преглед на зъбите през октомври в Димитровград. Освен това д-р Ташева преглежда и учениците в ОУ "Пенчо Славейков" където има стоматологичен кабинет. Наблюденията й в 30-годишната практика са повече от фрапиращи. За последните 20 години в България, освен че останахме без кабинети в училищата, родителите абдикираха и от здравната култура на децата си, смята медикът. "Затова и при мен идват деца на 14 години с по два извадени зъба и трети със сериозен проблем", разказа д-р Ташева. Според нея това е така, защото личния пример в семейството е важен и ако едно дете не е научено да си мие зъбите, положението е почти неспасяемо. "Най-важното е да мием зъбите кръгообразно и поне от 1 до 3 минути, за да има ефект", напомни зъболекарят.

Младите майки и в Димитровград имат погрешното разбиране, че млечните зъби на децата не трябва да се мият, защото падат по-късно, обощи д-р Ташева. И допълни, че ако един млечен зъб е увреден, то той оказва влияние и върху постоянния след 6-годишна възраст. Така че нехайството се плаща скъпо, убедена е зъболекарката.

Д-р Ташева призова хората и най-вече децата да се възползват от безплатните прегледи до края на октомври. "Дори и след това никой колега няма да откаже профилактика на децата и без да се искат пари", убедена е димитровградската заболекарка. И даде един съвет как да съхраним зъбите си след конкумация на шоколад - да се изплаква устата с газирана вода, която отмива сладкото.

90% от учениците в димитровград имат кариес и пулпит

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини