Димитровградски пианист пети в международен конкурс

Мартин и преподавателката му Илза Минчева са доволни от представянето му в Словения

Талантливият пианист от Димитровград Мартин Дафинов се класира пети в международният конкурс за млади изпълнители "Шопен - златен кръг". Надпреварата се проведе от 26 до 28 октомври в словенския град Любляна.  Това бе първата международна изява на днавайсетокласника от СОУ"Васил Левски", разказа неговата праподавателка Илза Минчева.

Тя и Мартин са доволни от представянето му на фона на силните школи по пиано от Китай и Русия. Мартин Дафинов се е състезавал с 16 пианисти в своята възрастова груда от 17 до 19 години. "Имаше много добри изпълнения, но имаше и слаби участници", коментира Мартин. От България, освен той е участвала и млада пианиска от Пловдив, но тя е останала по - назад в класирането.

Праограмата на международния конкурс е включвала  едно задължително изпълнение - пребюд Анже Розма и няколко произведения по избор. Мартин е изпълнил Балада №1 на Шопен, пеперудовия етюд, ноктюрно №20 и скерцо № 2. Иначе участието е огромен опит за талантът от Димитровград, убедена е и преподавателката му Илза Минчева. Според нея, ако Мартин иска да се изявява на международната сцена в бъдеще, трябва да си сверява часовника с пианисти от целия свят. След кратка почивка Мартин и Илза ще се оглеждат за нови международни конкурси, в които димитровградчанина да участва.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини