Частицата от Божия кръст отпътува за Кръстова гора

Тържественото изнасяне на частицата от Божия кръст

Почти цял ден продължиха тържествата по изпращането на частицата от Божия кръст, която в понеделник в Димитровград донесе Пловдивския митрополит Николай. За седмица святата реликва бе изложена за поклонение в храм "Св.Димитър", откъдето преминаха хиляди димитровградчани и гости на града. Подобно на пристигането и изпращането на частицата стана тържествено, тя бе изнесена от отец Спиридон от църквата "Св.Неделя" на Кръстова гора.

Преди обяд в димитровградската църква имаше лекция за ролята на православието в съвремения живот, която изнесе проф.Славчо Вълчанов. Той говори за обезличените ценности в наше време и за разгулния живот на младите. Според видният учен, българина тотално обърква значението на думата "празнуване". Нейният превод означава оттърсване от земното и материалното и обръщане към духовното. В днешно време когато кажеш "празнувам", хората разбират маси и заведения, обобщи проф. Вълченов. Лекцията му изслушаха педесетина миряни от Димитровград и околните села.

Проф. Славчо Вълчанов говори за обърканите християнски ценности днес
Докато траеше лекцията на професора хората продължаваха да се молят пред реликвата

Тържествата приключиха с молебен за здраве и благополучие на съвремените будители - свещеници, учители, културни дейци от Димитровград и региона, отслужен от хасковския отец Антоний Енев.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини