Гурбетчия се връща заради кризата, ще гаси пожари

След години гурбет в Гърция и Испания Йордан ще става спасител по Гражданска защита

Димитровградчанинът Йордан Генчев ще става спасител в критични ситуации след близо 15 години гурбет в Гърция и Испания. Мъжът се прибрал в родния град заради кризата, но след като го налегнала и тук безработицата, решил да се запише на курс по Гражданска защита, бедствия и аварии.

От днес Йордан и още 10 мъже от Димитровград започнаха обучение като спасители по Гражданска защита в сградата на бившето училище "Климент Охридски" в Димитровград. Курсовете са по схема "Развитие" на ОП"Развитие на човешките ресурси", заявката за тях прави общината, припомни секретарят в местната администрация Дияна Димитрова. След края на 3-месечно обучение 11-те курсисти ще бъдат наети от общината с едногодишен договор.

Представителят на обучителната организация по проекта Иван Янчев коментира пред Dimitrovgrad.bgvesti.net, че освен с различни критични ситуации, на мъжете ще се налага да вършат строителна дейност или да събират такси на платен паркинг. Според него проектът дава възможност за усвояване на различни умения, което прави хората по-гъвкави в условия на криза.

Професионалният пожарникар от Хасково Валери Филипов проведе първият час с бъдещите спасители по Гражданска защита

По време на първия час от курса безработните мъже се запознаха с основните правила при гасенето на пожари. Разясни им ги дългогодишният пожарникар от Хасково Валери Филипов. Йордан и останалите курсисти обаче смятат, че преди са се стигне до справяне с критични ситуации, ще копаят канали или ще отводняват шахти в Димитровград.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини