Димитровградчанин майстори домашен иконостас

Младият дърворезбар от Димитровград Вълю Христов е автор на най-скъпия експонат в коледната изложба в зала "Асен Краешников". Иконостасът с лика на св. Бодородица се предлага на ценителите срещу сумата от 2 000 лв. Дърворезбарят разказва, че направата на творбата му отнела близо 3 месеца.

Вълю е автор и на иконата на св. Богородица в иконостаса. Казва, че без вяра няма вдъхновение. Затова се уповава на небесната закрила винаги когато работи. Младият художник се вдъхновява се от различни икони или манастири, които е посетил. Прави различни дърворезбовани икони, които смята за своя запазена марка. Често комбинира дървото с рисуван лик на светен.

Вълю разказва, че работи най-вече с орехово дърво, а по дърворезбата се запалил в часовете по трудово обучение като ученик. Първите напътствия в занаята му дал неговият учител Илия Димов. Дървото го привлича и до днес със своята топлина и сила.

Сега най-голямата мечта на Вълю Христов е да направи иконостас за някоя църква, художникът вярва, че ще дойде време и това да се реализира. А дотогава продължава да търси вдъхновение в природата и света, така както са го правили древните майстори на дървото.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини