Хепатитът повали 14 в Димитровград, лекуват ги в Хасково

От началото на тази година в Димитровград бяха закрити два сектора в инфекциозно отделение към МБАЛ"Св.Екатерина"

14 са новорегистрираните болни от хепатит в Димитровград и региона през декември и началото на януари, коментира пред Dimitrovgrad.bgvesti.net д-р Силвия Янева от Здравна инспекция в града. И тук, както в останалите градове от Хасковска област има завишение на заболеваемостта, но не може да се говори за епидемия, смята д-р Янева.

10 са случаите на болестта на мръсните ръце в димитровградско през миналата година. През 2009-та общия брой на заразените с хепатит е бил 9. Нито един от заболелите през декември и януари не е от ромски произход, допълни Силвия Янева.

Симптомите на хепатитът се различават трудно. Той прилича на вирусно заболяване с температура, отпадналост, липса на апетит. Инкубационният период е 45 дни, а докато станат видими симптомите вече е късно. Най -често болестта се познава с потъмнена урина и пожълтяване на очите. Освен засиленият имунитет, друго което може да ви предпази от опасното заболяване е добрата лична хигиена.

Всички болни са хоспитализирани в хасковското инфекциозно отделение. От началото на 2011 година в тукашната МБАЛ "Св.Екатерина" бяха закрити два инфекциозни сектора и на практика такова отделение в Димитровград сега няма.

Последната епидемия от хепатит на територията на димитровградска община е била през 1990-91 година, когато от болестта са били заразени 208 души. През 1983-та също е имало епидемия от това заболяване, по данни на Здравната инспекция в Димитровград боледували са 349 души.

 Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини