Поет с димитровградски корен празнува юбилей

Общо 41 писма и отличия, дарени от писателят Николай Христозов са изложени във фоаето на Историческия музей в Димитровград. Днес поетът с димитровградски корен празнува 80-годишен юбилей. Той е носител на литературната награда "Пеньо Пенев" и почетен гражданин на Димитровград.

Преди 5 години, по повод 75-годишнината си, той дари на тукашния Исторически музей колекцията си от писма и отличия, получвани през годините. Сред тях са държавната Димитровска награда, Наградата на София, наградата на Съюза на преводачите в България, "Златно перо" на Съюза на българските журналисти и други национални отличия. Освен на Димитровград, Николай Христозов е почетен гражданин на София, Хасково. През 2006г. получава специалната награда “Александър Паскалев” от Община Хасково за цялостно творчество, припомниха от Историческия музей.

Роден през 1931г. в хасковското село Раковски, днес Димитровград, той никога не къса връзките с родното си място. Завършва гимназия в Хасково и българска филология в Софийския университет. Бил е учител по литература, главен редактор на литературните предавания на Радио София, зам.-главен редактор на списание "Септември", главен редактор на списание "Обзор". Бил е и първи зам.-председател на Съюза на българските писатели и председател на Координационния съвет "13 века България".

През 1958 г. под редакцията на Никола Фурнаджиев издава своята първа книга със стихове "Първи песни". Следват още книги с поезия, сред които "Бдение", "Третата планета", "Ранено мълчание", "Сняг в гнездото", "Черна кутия", "Вик в есента" и няколко прозаични книги, сред които "По дирята на безследно изчезналите", достигнала милионен тираж и претворена в телевизионен сериал, "Гарнизонното стрелбище", "В сянката на планината”. Негови книги са преведени в Русия, Полша, Чехия, Естония, Украйна и Турция.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини