16 °C

Центърът на Димитровград стана паметник на културата

Централната част на Димитровград е на крачка от това да стане паметник на културата

Част от най-старите стради в Димитровград и парк Марица вече са декларирани като недвижима урбанистична културна ценност с национално значение, съобщи днес директорът на Хуманитарната дирекция в общината Милена Тодева. "Това означава че на 95% те веча са паметници на културата", каза Тодева и припомни, че това е идея по която местната администрация работи още от 2007 година.

Министърът на културата Вежди Рашидов вече е разписал съответните протоколи, с които за културна ценност са обявени 11 блока по бул."България" и бул."Д.Благоев", сградите на театъра, хотел"Москва", бившата банка "Хеброс", площада пред бившето кино "Медея", заедно с блоковете около него и общежитието на "Неохим". В списъка влиза и цялата територия на парк Марица.

От тук нататък общината може да кандидатства по проекти и да се ползва от всички привилегии, който има един паметник на културата. В рамките на следващите две години ще бъдат направени допълнителни проучвания на сградния фонд, за да могат тези сгради официално да бъдат обявени за паметници на културата, допълни Тодева.

Тъй като са в режим на паметници на културата, паркът и старите блокове в Димитровград ще търпят и съответните санкции, ако нещо се промени. По фасадите им вече не трябва да се пипа нищо, да се правят надстройки, козирки и др подобни изменения. Какво ще се предприеме по вече ремонтираните тераси и прозорци на блоковете, ще стане ясно на по-късен етап.

Сградата на театъра и хотел "Москва" също ще бъде обявена за паметник на културата

Специалисти от Института по недвижимо културно наследство още миналата година направиха оглед на старите сгради в Димитровград и дадоха своята оценка. На заседание на института е било внесено предложение до министър Рашидов, постройките да бъдат обявени за паметник на културата. Последвал е още един експертен съвет от различни специалисти, които са преценили, че Димитровград има ценна архитектура, която трябва да се запази.

Милена Тодева припомни, че общината ще кандидатства по различни проекти, за да съхрани старите сгради

За да може старите сгради в Димитровград да станат паметници на културата се е наложила дори и промяна в закона. За недвижима културна ценност досега бяха обявявани само сгради на над 100 години. Тези в Димитровград са на възраст между 50 и 60 години.

Сградата, където се помещава читалище "Христо Ботев" също ще бъде защитена от закона като ценен паметник

"Димитровград няма да става архитектурен резерват", категорична бе Тодева. Градът ще се развива и обновява, но ценните сгради ще бъдат съхранени и запазени във времето, увери тя.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
30 сеп 2020
Последни новини