Центърът на Димитровград стана паметник на културата

Централната част на Димитровград е на крачка от това да стане паметник на културата

Част от най-старите стради в Димитровград и парк Марица вече са декларирани като недвижима урбанистична културна ценност с национално значение, съобщи днес директорът на Хуманитарната дирекция в общината Милена Тодева. "Това означава че на 95% те веча са паметници на културата", каза Тодева и припомни, че това е идея по която местната администрация работи още от 2007 година.

Министърът на културата Вежди Рашидов вече е разписал съответните протоколи, с които за културна ценност са обявени 11 блока по бул."България" и бул."Д.Благоев", сградите на театъра, хотел"Москва", бившата банка "Хеброс", площада пред бившето кино "Медея", заедно с блоковете около него и общежитието на "Неохим". В списъка влиза и цялата територия на парк Марица.

От тук нататък общината може да кандидатства по проекти и да се ползва от всички привилегии, който има един паметник на културата. В рамките на следващите две години ще бъдат направени допълнителни проучвания на сградния фонд, за да могат тези сгради официално да бъдат обявени за паметници на културата, допълни Тодева.

Тъй като са в режим на паметници на културата, паркът и старите блокове в Димитровград ще търпят и съответните санкции, ако нещо се промени. По фасадите им вече не трябва да се пипа нищо, да се правят надстройки, козирки и др подобни изменения. Какво ще се предприеме по вече ремонтираните тераси и прозорци на блоковете, ще стане ясно на по-късен етап.

Сградата на театъра и хотел "Москва" също ще бъде обявена за паметник на културата

Специалисти от Института по недвижимо културно наследство още миналата година направиха оглед на старите сгради в Димитровград и дадоха своята оценка. На заседание на института е било внесено предложение до министър Рашидов, постройките да бъдат обявени за паметник на културата. Последвал е още един експертен съвет от различни специалисти, които са преценили, че Димитровград има ценна архитектура, която трябва да се запази.

Милена Тодева припомни, че общината ще кандидатства по различни проекти, за да съхрани старите сгради

За да може старите сгради в Димитровград да станат паметници на културата се е наложила дори и промяна в закона. За недвижима културна ценност досега бяха обявявани само сгради на над 100 години. Тези в Димитровград са на възраст между 50 и 60 години.

Сградата, където се помещава читалище "Христо Ботев" също ще бъде защитена от закона като ценен паметник

"Димитровград няма да става архитектурен резерват", категорична бе Тодева. Градът ще се развива и обновява, но ценните сгради ще бъдат съхранени и запазени във времето, увери тя.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини