Димитровград далеч от грипна епидемия

Грипът "напада" често децата и пенсионерите със слаб имунитет

Повишена заболяемост от грип и остри респираторни заболявания отчитат здравните инпектори от Димитровград през последните седем дни. Според д-р Янева, шефка на местното РИОКОЗ, стойностите обаче са далеч от т.нар. грипна епидемия. 271 души със симптоми на грип са преминали през кабинетите на джипитата през изминалата седмица, в първите дни на януари болни са били 218 души от Димитровград.

Повече настинали са регистрирани и в първия ден на тази седмица, но това е заради почивните събота и неделя, категорични са в РИОКОЗ. Според системата, с която работят здравните инспектори се следи броя на болните на 10 000 души, а той трябва значително да надхвърли 200. Следи се и каква информация подават личните лекари към Регионалната здравна инспекция за потока на преминали през кабинетите им хора.

Лекарите напомниха, че един от сигурните начини да се предпазим от грип е повишаване на имунитета, повече плодове и витамини през зимния сезон. От респираторни заболявания и такива на белите дробове най-застрашени са малките деца и възрастните с хронични заболявания. Препоръчително е при симптоми на грип да не се прибягва до самолекуване с антибиотици, напомниха медиците.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини