Преброители отмятат колиби и фургони в димитровградско

Обучение за преброителите по селата имаше днес в зала "Гросето"

Как да отбележат в анкетните карти колибите и фургоните на постоянно пребиваващи лица в димитровградско учиха днес преброителите, които ще се включат в кампанията по броенето на жилищата и населението през февруари.  Специално за обучението в Димитровград пристигна и шефът на Териториалното статистическо бюро в Хасково Наско Нанев. Той напомни, че преброяването ще протече през февруари, като в първите 10 дни броенето може да става и в Интернет.

311 са преброителите в община Димитровград, 62-ма контрольорите. Всички те са подписали клетвени декларации за това, че боряват с личните данни на хората. Проверени са и от МВР дали имат досиета. Наско Нанев показа и картите, с които хората, участващи в преброяването трябва да се легитимират в домовете. Пуснат в обръщение ще бъде и национален телефонен номер, на който могат всеки може да провери преброяващото лице дали участва в кампанията.

120 лв. глоба предвиждат разпоредбите за човек, отказал да пусне преброител дома си, припомни Наско Нанев. "Надяваме се тези случаи да са много малко", каза шефът на статистиката. Дори и това да се случи, хората в този дом пак ще бъдат преброени, макар и по косвен административен път.

Шефът на статистиката в Хасково Наско Нанев показва картите с които ще се легитимират преброителите

На упреците, че за преброители по места се избират общински служители, Нанев отговори, че това са хора с качества и опит при работа с документи, което е нужно за този процес.

В неделя в салона на театъра ще протече обучението на преброителите за Димитровград, припомниха от местната администрация. Началният час е 9.00.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини