Димитровград популяризира приемната грижа

Приемната грижа в България, до къде е стигнала в развитието си тази социална услуга и какво трябва да се направи, за да се популяризира тя у нас. Това дистукираха в рамките на няколкочасов форум в Димитровград днес представители Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, депутати, местна власт, неправителствени организации, социални работници и педагози.

Димитровград остава общината с най-много приемни семейства в Хасковска област, потвърди директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" Грета Иванова. В Хасково 4 деца се отглеждат от приемни семейства, по едно такова има и в общините Минерални бани, Ивайловград и Любимец. В Търговище се намират най-много приемни семейства у нас, там те са 37 на брой, отчете Грета Иванова.

Според шефката на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани истинската реформа или промяна не може да се случи без самата общност да участва в нея. Надя Шабани остана впечатлена от активността на местната власт да търси начини да популяризира приемната грижа и от участието на младите хора в този процес.  Директорът на агенцията е убедена, че ако догодина Димитровград организира отново такъв форум, то приемните семейства тук вече ще са много повече.

"Факт е ,че правителството на ГЕРБ положи основите на промяната в тази област и че осигури финансиране", коментира при откриването на форума кметът на Димитровград Стефан Димитров. Според него обаче, предстои най-важното - да се промени мисленето и да реализират проектите на местно ниво.

За да подкрепят социалната услуга в залата бяха дошли и представители на Младежкия парламент в Димитровград. Те съобщиха, че работят върху проект за създаване на филм за едно от приемните семейства от града.

Зала "Гросето" побра всички желаещи да чуят за проблемите и успехите на приемната грижа у нас

Отчетен бе и факта, че общината бе сред първите в Хасковска област, организирали информационна кампания по приемната грижа. Идеята на подобни мероприятия е да даде гластност на социалната услуга и тя да достигне до повече хора, коментира Наталия Делчева от фондация "Подари усмивка".

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини