Курбан в чест на св.Харалампий в Черногорово

Много миряни се поклониха и днес пред мощите на св.Харалампий в Черногорово

Курбан за здраве и в чест на св. Харалампи приготвиха в димитровградското село Черногорово. Две местни фамилии черпят с ястието цялото село и днес в деня на светеца традицията бе спазена. С хляб и чаша курбан си тръгнаха миряните, дошли в храма в селото. 

От снощи за поклонение в местната църква се намират мощите на светеца, донесени от Пловдивският митрополит Николай. След тричасова Велика вечерня служба снощи, днес в храма дядо Николай отслужи тържествена литургия. За кратко имаше и среща с местни производители на мед.

Над 600 души от различни краища на Хасковска област се докоснаха от мощите, коментира кметът на Черногорово Стоян Христов. Жителите на димитровградското село бяха много доволни от случващото се през последните два дни. Пенка и Донка разказаха, че такова нещо не се е случвало с години тук. Жените запалиха свещ и се помолиха за здравето на близките си.

Пенка и Донка от Черногорово също дойдоха в храма

Буркани с мед оставиха да пренощуват в църквата производители от Черногорово и региона. Те вярват, че в нощта срещу св.Харалампий пчелният продукт придобива вълшебни лечебни свойства. Всеки мирянин отнесе в къщи част от "осветения" мед.

Пристигането на мощите на св.Харалампий се превърна в празник и за търговците, които разположиха сергии наблизо
Пенсионерите от местния клуб "Надежда" използваха празника, за да покажат носии и плетива, подредени в изложба

Мощите на св.Харалампий ще останат в Черногорово до неделя включително, коментира протоерей Георги Тодев от храм "Св.Димитър" в Димитровград. Всеки ден в църквата в димитровградското село ще бъдат отслужвани тържествени литургии.

 

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини