Мед от рапица - хит в димитровградско

Медът от рапица е бял на цвят и се различава и по-вкус от типичният пчелен продукт от акация например 

Мед, произведен от цветовете на маслодайната рапица е хит сред димитровградските пчелари тази година. Това разказа пред Dimitrovgrad.bgvesti.net пчеларят Петър Петров, който бе избран за производител на мед за 2010 година в димитровградско. Все повече местни производители добиват от него, защото и площите от рапица в хасковско се увеличиха през последните години. Петър Петров добива мед от 20 години и твърди, че този от рапица е с по-различен вкус и по-полезен. "У нас още не са свикнали с него, но в Германия медът от рапица се търси много", разказа пчерарят.

Според него миналогодишната  реколта в региона е била много добра, както и добивите от пчелния продукт. Важни са обаче няколко неща - здрави ли са пчелите, имат ли достатъчно цвят за опрашване и пчеларите да ги оставят на спокойствие, допълва бай Петър. Той има 150 кошера на три места в общината и периодично полага грижи за тях. "Няма хубав мед, който да не се захаросва", допълва още пчеларят и съветва хората да търсят винаги такъв пчелен продукт.

Петър Петров направил мед от цветовете на рапицата за пръв път миналата година

По повод днешния празник на пчеларите, чийто покровител е св.Харалампи, местният съюз на производителите на мед дари на Градската библиотека филми и книги за пчеларството. По данни на сдружението в димитровградско има над 500 производители на мед.

Дарението от Съюза на пчералите в Димитровград

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини