Консервативните среди в Турция също отбелязват Деня на влюбените

Традицията на отбелязването на 14 февруари като Ден на влюбените в Турция е от 80-те години на миналия век. Преди време той бе смятан повече за западна традиция и се отбелязваше главно в светските среди. В последните години обаче търговската мрежа, фирмите и заведенията превърнаха 14 февруари в източник на печалби.

Още през първите дни на февруари в Турция буквално започва надпревара в предлагането на стоки и услуги, една от друга по-атрактивни. Оборотът в тези дни надхвърля този от другите месеци. Най-много пари се харчат около 14 февруари и за Деня на майките, който в Турция се отбeлязва през месец май.

В последните години цветарските магазини също правят голям оборот. Традицията за поднасяне на цветя е сравнително нова, но се практикува много особено от младите хора. От кооператива на производителите на цветя в Анталия твърдят, че за 14 февруари буквално има бум в продажбите на цветя. Търсят се най-вече червени рози и карамфили. Поради увеличеното търсене Турция внася рози от Колумбия, Еквадор, Индия.

Интересното е, че фирмите на консервативните среди, медии, интернет сайтовете, които преди въобще не забелязваха този ден, сега се включват активно в отбелязването му. Те пускат специални материали за 14 февруари.

Консервативните медии отбягват да споменават името Св.Валентин, но акцентират на обичта. Изразът, който използват, е Ден на обичта. Те подчертават още, че обичта може да се изразява и с думи, или само с цвете.

Тази година 14 февруари съвпада с мюсюлманския празник Мевлют Кандили /рождения ден на пророка Мохамед/ според календара Хиджри. И докато се водеха спорове трябва или не да се обвързва празникът да се обвързва с Деня на влюбените, директорът на Дирекцията по вероизповеданията професор Мехмед Гьормез обяви, че "това е едно много хубаво съвпадение, защото за нас нашият пророк е любимият на любимите. И точно в такъв ден, когато се отбелязва обичта и любовта между младите, между хората, ние ще споменаваме с любов и нашия пророк. Любовта, която получаваме от него, ще раздаваме и на любимите ни хора."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини