Димитровград набира лични асистенти по европейска програма?

Стефан Димитров

Липса на национално финансиране по програмата за лични асистенти тази година ще лиши част от хората с увреждания от Димитровград от възможността да се възползват от тази социална услуга, в това е убеден димитроградският кмет Стефан Димитров. Коментара той направи по време на редовния петъчен брифинг в общината днес.

Градоначалникът припомни, че от края на миналата година местната администрация разработва съвместен проект с Агенцията за социално подпомагане. 148 са кандидатите за лични асистенти по програмата "Подкрепа за достоен живот", а заявили желание да бъдат обслужвани са 108 инвалиди. Едва 50 души от тях ще могат да се възползват от програмата, каза кметът. Според него, проблемът е в малкото отпускани бройки, а нуждаещите се в общината са много повече.

Затова тукашната управа търси алтернативно решение. През април тя ще подаде документи по програма „Прогрес” към Европейската комисия за близо 100 потребители. Дали ще има одобрение ще стане ясно през през септември. Заедно с Димитровград за участие в този проект ще кандидатства и община Харманли.

"Идеята да се взаимства начина, по който се прилага този вид услуга в английския град Лестър и да го приложим при нас", допълва Димитров. Въпреки това едва ли ще може да се покрият нуждите на всички хора с увреждания на територията на общината.

Dimitrovgrad.bgvesti.net
 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини