Димитровград пробва да въведе целодневното обучение

Целодневното обучение засега е въведено сами при първолаците

Община Димитровград ще се опита да въведе допълнително финансиране за училища, които ще прилагат целодневното обучение, коментира пред журналисти кметът Стефан Димитров. На този етап това обучение се финансира от държавата  единствено за първокрасниците, припомни Димитров. Според него, не е изключено от догодина такова да се въведе и за втори клас.

В рамките на 3 години за този вид дейност в образованието държавата е предвидила 60 000 000 лв."Надявам се една част от тези пари да влезнат и в нашата община", каза градоначалникът. За целта обаче тукашните школа трябва да проявят инициатива и да кандидатстват за целодневно обучение, допълни кмета.

Според него, димитровградските училища бягат от тази отговорност и възможността да се улеснят родителите, която не могат да посрещат децата си в къщи на обяд.

"Една част от директорите са против, защото това е допълнителен ангажимент", убеден е кметът. Той припомни, че финансирането идва от единния стандарт, а той се получава от държавата като делегирана дейност, за да се прилага качествен учебен процес.

Стефан Димитров призова и родителите да търсят повече информация от учителите и директорите за целодневното обучение. Така според него би се засилил интереса и на димитровградските училищата към тази форма на обучение.

Стефан Димитров смята, че училищата бягат от отговорност при целодневното обучение

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини