16 железничари стачкуваха за час, готвят ефективен протест от утре

Шефовете на КНСБ в Хасково и Димитровград Ангел Димитров /първия в дясно/ и Василка Иванова дойдоха да подкрепят стачкуващите

Цялата смяна от 16 железничари в ЖП - възел Димитровград протестира предупредително днес в подкрепа на колегите си от цялата страна. Във времето от 10 до 11 часа те стачкуваха и за пореден път напомниха исканията си - да се спре замразяването на доходите, предвиденото 30%-но съкращение на работещите в БДЖ ЕАД Холдинг и да се подобрят условията на труд.

Според председателят на синдикалната секция на Района за товарни превози Тилчо Тилев, ако исканията на железничарите не се приемат днес, от утре стачката става ефективна. Тилев напомни, че не се изплащат редовно ваучерите да храна, забавени са и социалните плащания. Иначе работещите в системата на БДЖ редовно получавали заплати и аванси.

Около 300 души работят в ЖП - възел Димитровград, каза лидерът на КНСБ в Хасково Василка Иванова. Според нея, ако предвидените 30%-ни съкращения станат факт без работа тук ще останат около 90 души.

400 лв. е средната работна заплата в железниците, повече пари вземат машинистите, които получават допълнително средства заради навъртяните километри, разказаха още протестиращите. В ранния следобед днес те очакват преговорите на национално ниво, които ще определят дали утре ще има стачка в Димитровград.

Синдикалният лидер на тукашните железници Тилчо Тилев и председателката на КНСБ Василка Иванова обясняват какви са исканията на протестиращите
Час от работещите в ЖП възел Димитровград по време на стачката

Освен в Димитровград предупредително днес стачкуваха железничарите и в Харманли и Свиленград, казаха от КНСБ.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини