Удължиха лиценза на димитровградския ТЕЦ-3

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) удължи с пет години лицензията за производство на електрическа и топлинна енергия на димитровградския ТЕЦ "Марица 3", показва справка в регистъра на ведомството. Решението на регулатора може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. В средата на февруари стана ясно, че централата, свързана с бизнесмена Христо Ковачки, трябва да бъде затворена през септември, защото не покрива екологичните стандарти, подобно на предприятието "Брикел".

В началото на есента ще бъдат изчерпани оставащите 2500 работни часа на ТЕЦ "Марица 3" от общо разрешените 20 хил. часа от Европейския съюз, показват данни на дружеството. Централата е сред ТЕЦ-ове - големи замърсители в страната, които получиха гратисна квота от Бркюсел, за да си монтират необходимите съоръжения за пречистване на дима. На откритото заседание на ДКЕВР преди две седмици стана ясно, че компанията не може да гарантира финансово изпълнението на инвестициите си. След изричното настояване на енергийния регулатор, ръководството на централата е представило писмо за намерение за бъдещо финансиране от "Първа инвестиционна банка".

Според него, ТЕЦ "Марица 3" ще успее да завърши инвестиционната си програма до края на 2014 г. на четири етапа. Като първи етап от вложенията е изграждането на сероочистваща инсталация (СОИ) – в срок до края на 2011 г., преди изтичането на ограничителния срок за експлоатация от 20 000 часа. По данни  на Министерството на околната среда и водите компанията все още не е заявила намеренията си за инвестиции и ще трябва да спре замърсяващите мощности до септември. След това дружеството ще заработи едва когато бъде пусната в експлоатация сероочистващата инсталация към ТЕЦ-а. Последният четвърти етап на инвестицията предвижда довършването на депата за производствени отпадъци към централата.

Общата стойност на заявените инвестиции възлиза на 60 млн.лв., като се предвижда стойността на финансирането с привлечен капитал да възлезе на 41 мил.лв. или 70 на сто от общата инвестиция, пише в решението на ДКЕВР. Парите ще бъдат получени на три трашна -  – 15 мил.лв., през април 2011 г., 17 млн.лв., през октомври 2011 г. и  9 мил.лв., през април 2012 г. Кредита е със срок от десет години и две годишен гратисен период. Лихвения процент предлаган от "Първа инвестиционна банка" е 7.5 на сто, показват отчетите на ТЕЦ "Марица 3". В писмото си за намерение кредитната институция заявява, че все още заемът не е осигурен, но с компанията са в напреднали преговори.

Акционери в ТЕЦ "Марица 3" са пет юридически лица и осем физически, показва справка в Търговския регистър. Най-голям дял имат дружествата "Ел Ем Импекс" (46%) и "Топгруп" (49%). С по 2% в централата участват "Драфт"  и "Първа инвестиционна банка", а символичната 1 акция държи "Титан България".

източник: dnevnik.bg

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини