9 °C

Удължиха лиценза на димитровградския ТЕЦ-3

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) удължи с пет години лицензията за производство на електрическа и топлинна енергия на димитровградския ТЕЦ "Марица 3", показва справка в регистъра на ведомството. Решението на регулатора може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. В средата на февруари стана ясно, че централата, свързана с бизнесмена Христо Ковачки, трябва да бъде затворена през септември, защото не покрива екологичните стандарти, подобно на предприятието "Брикел".

В началото на есента ще бъдат изчерпани оставащите 2500 работни часа на ТЕЦ "Марица 3" от общо разрешените 20 хил. часа от Европейския съюз, показват данни на дружеството. Централата е сред ТЕЦ-ове - големи замърсители в страната, които получиха гратисна квота от Бркюсел, за да си монтират необходимите съоръжения за пречистване на дима. На откритото заседание на ДКЕВР преди две седмици стана ясно, че компанията не може да гарантира финансово изпълнението на инвестициите си. След изричното настояване на енергийния регулатор, ръководството на централата е представило писмо за намерение за бъдещо финансиране от "Първа инвестиционна банка".

Според него, ТЕЦ "Марица 3" ще успее да завърши инвестиционната си програма до края на 2014 г. на четири етапа. Като първи етап от вложенията е изграждането на сероочистваща инсталация (СОИ) – в срок до края на 2011 г., преди изтичането на ограничителния срок за експлоатация от 20 000 часа. По данни  на Министерството на околната среда и водите компанията все още не е заявила намеренията си за инвестиции и ще трябва да спре замърсяващите мощности до септември. След това дружеството ще заработи едва когато бъде пусната в експлоатация сероочистващата инсталация към ТЕЦ-а. Последният четвърти етап на инвестицията предвижда довършването на депата за производствени отпадъци към централата.

Общата стойност на заявените инвестиции възлиза на 60 млн.лв., като се предвижда стойността на финансирането с привлечен капитал да възлезе на 41 мил.лв. или 70 на сто от общата инвестиция, пише в решението на ДКЕВР. Парите ще бъдат получени на три трашна -  – 15 мил.лв., през април 2011 г., 17 млн.лв., през октомври 2011 г. и  9 мил.лв., през април 2012 г. Кредита е със срок от десет години и две годишен гратисен период. Лихвения процент предлаган от "Първа инвестиционна банка" е 7.5 на сто, показват отчетите на ТЕЦ "Марица 3". В писмото си за намерение кредитната институция заявява, че все още заемът не е осигурен, но с компанията са в напреднали преговори.

Акционери в ТЕЦ "Марица 3" са пет юридически лица и осем физически, показва справка в Търговския регистър. Най-голям дял имат дружествата "Ел Ем Импекс" (46%) и "Топгруп" (49%). С по 2% в централата участват "Драфт"  и "Първа инвестиционна банка", а символичната 1 акция държи "Титан България".

източник: dnevnik.bg

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
29 ное 2020
Последни новини