Димитровград учреди асоциация по ВиК в Хасково

снимка: Областна администрация -Хасково

Областният управител Румен Данев и кметът на Димитровград Стефан Димитров учредиха “Асоциация по ВиК Димитровград”, информира официалния сайт на Областна администрация-Хасково. Новоучреденото сдружение е юридическо лице, където ВиК съоръженията са публична собственост /51% държавна и 49% общинска/, а ВиК операторът е търговско дружество. Нейните граници са обособената територия на ВиК ЕООД Димитровград, уточняват от администрацията на Румен Данев.

На следващо заседание ще се приеме бюджет на структурата, като община Димитровград и държавата ще участват с равни дялове в него. Председател на Общото събрание на асоциацията е областният управител Румен Данев като представител на държавата.

Според закона, на територията на област Хасково са обособени 3 територии на действие на ВиК операторите – Димитровград, Хасково и Стамболово.

Асоциациите по ВиК в страната се създават, за да вземат решения за водната стратегия на дадена територия, на основание изготвени генерални регионални планове – например за изграждането на водопроводи, канализация, пречиствателни станции и др, коментират от Областна администрация-Хасково.

Предстои да се учреди “Асоциация по ВиК Хасково”, която ще бъде на територията на действащото в момента ВиК Хасково ЕООД. То заема по-голямата част от територията на областта, без да е включен Димитровград, части от община Стамболово и Тополовград.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини