Холандски зюмбюли "парфюмираха" пазара в Димитровград

           Зюмбюлът е едно от любимите цветя на Йорданка Станчева

Холандски сорт зюмбюли продава на зеленчуковия пазар в Димитровград пенсионерката Йорданка Станчева. Жената започнала търговията дни преди 8 март, но видяла, че ароматните растения се търсят и след празника. От тогава идва почти всеки ден на зеленчуково тържище в Димитровград и предлага саксии със зюмбюл за 2 лв., а отрязаното цвете срещу половин левче.

Пенсионерката обича цветята и не се притеснява, че пролетното растение ще увехне скоро. Съветва домакините, взели си саксия, да я поливат по-малко и като окапят цветовете и листата, да съхранят луковицата до следващата пролет.

Освен, че ухае зюмбюлът е и в четири ярки цвята -бледо и наситено розово, светло и тъмно лилово. Йорданка е убедена, че всяка жена избира цвета според характера си. Димитровградчанки залагали повече на розовото, разказва още продавачката.

Саксиите Йорданка предлага за 2 лв.

Зюмбюла идва от района на Средиземноморието, разказват специалистите. На старогръцки името означава "дъждовно цвете" и то е свързано с цъфтежа му по време на пролетните дъждове. Турците започнали да отглеждат най-напред зюмбюли през XV век в султанските градини, а през XVI век били пренесени в Западна Европа и Холандия станала тяхна втора родина.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини