4 °C

Д-р Шишманов: Никой не се е подигравал така с лекарите, както ГЕРБ

Д-р Дарин Шишманов

Д-р Дарин Шишманов е общопрактикуващ лекар от Димитровград и зам.председател на Сдружението на джипитата в Хасковска област. Dimitrovgrad.bgvesti.net го потърси за коментар днес, в деня в който медицинските работници отбелязват своя професионален празник.  

- Честит празник, д-р Шишманов. До празник ли им е на лекарите в България сега?

- Винаги трябва да има време за празници, без това не може, а иначе отговарям веднага - никой не се е подигравал така с лекарите и медицинските работници в България както сегашното правителство го прави. Виждам мой колеги, които бяха оптимисти за реформите в здравеопазването, сега и те са страшно отчаяни. Вижте какво става в последно време по медиите - лекарите са виновни за всичко, едва ли не за цялата криза в страната.

- Много се е говорило и се говори за проблемите, но как вие виждате най-големите беди на лекарите у нас?

-Първо, изтичането на кадри. Сташно много специалисти заминаха да работят в чужбина. Там ги ценят и заплащането е добро. Правителството не прави нищо, за да задържи лекарите тук. Моето мнение, е че ГЕРБ прави полвинчати неща в здравеопазването. Затова нищо не се получава. Несвършени неща останаха и при предишното правителство на БСП и при НДСВ. Може би единствено Иван Костов направи нещо за здравеопазването, като въведе здравната реформа, но нещата не стигнаха до край. С първия проблем върви и втория- лошата организация в здравната система, тя пък е свързана с третия проблем - ниското заплащане. Чесно казано и аз съм се замислял дали да не потърся реализация в чужбина. И ако нещата не се променят, възможно е и това да се случи.

- Имате ли представа колко лекари от Димитровград са заминали за чужбина през последните 10 години.

- Точна бройка не знам, но съм сигурен, че не са малко. Ако не в чужбина, то колеги търсят реализация в по-големи градове. Наскоро станах свидетел на разговор между студенти по медицина. Казаха, че чакат да си вземат дипломата и ще бягат зад граница. Кой тогава ще остане да лекува хората.... Забравяме, че лекарите спасяват живот, помагат на хората, а иначе е много лесно да се оплюва и говори.

- Какво ще пожелаете на колегите си на професионалния празник?

- Въпреки тежката ситуация и проблемите в здравната реформа, да бъдат здрави, живи, да продължават да помагат на хората и да останат поне малко оптимисти.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини