В Димитровград показаха първия човек, летял в космоса

Историческата снимка от посрещането на Гагарин в СССР

Изложба, посветена на 50-годишнината от полета на първия човек в космоса Юрий Гагарин бе открита днес в димитровградския планетариум "Джордано Бруно". На 12 април се навършва половин век от историческото постижение на руския космонавт през далечната 1961 година.

В една от залите на планетариума Национално движение "Русофили" и форум "България-Русия" подредиха 20 фотоса, посветени на полета на Гагарин в космоса. Проявата е част от мероприятията, посветени на седмицата на астрономията в Димитровград. Мероприята днес продължават с поднасяне на цветя пред паметника на Циолоковски и лекция за българския принос в космическите изследвания, която ще се състои в Дом-музей "Пеньо Пенев".

Костадин Колев от Национално движение "Русофили" разказва как се е родила идеята за изложбата

За годишнината от първия в света полет в Космоса разбраха днес и децата от ОУ "Алеко Константинов", който посетиха звездната зала и изслушаха лекция за първия летец Гагарин и градчето за подготовка на космонавтите. Изнесе им я учителят по астрономия Наташа Иванова. Малчуганите се впечатлиха най-много от разказа за това, как космонавтите изпадат в безтегловност, когато напуснат Земята.

Децата от ОУ "Алеко Константинов" слушаха разказ за Гагарин и звездното градче край Москва
Учителката по астрономия Наташа Иванова говори на децата за първия полет и Гагарин

Довечера след 20.00 часа при ясно време ще има нощни наблюдения на звездите в планетариума, което също е част от мероприятията в седмицата на астрономията.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини