Десетки на опашка пред църквата в Димитровград

Десетки димитровградчани чакаха с часове пред църквата "Св.Димитър" в центъра, за да запалят свещ и се поклонят пред Христовата плащаница, която в тукашната църква представлява маса, отрупана с дветя и дарове на разпети петък. От ранни зори се изви опашка пред храма, а мургави търговци стояха на входа и продаваха цветя. Подобно на Цветница и днес букетчето вървеше от 50 ст. до левче, а останалите цветя се харчеха по 20 до 50 ст.

Деца, мъже, жени и пенсионери купуваха свещ и се молеха за здраве и благополучие. 63-годишната Стоянка бе дошла чак от кв.Славянски, за да мине под плащаницата за здраве. Жената разказа, че наскоро си е счупила крака и не знае дали ще успее да клекне под масата. С много усилия богомолката стигна до Христовия кръст и остави дар за здраве на семейството си. 

След като минаха под масата миряните запалваха свещи и отнасяха в дома си осветени цветя за здраве и късмет. В седем църкви в димитровградска община разпети петък бе отбелязан с такъв ритуал, коментира протоерей Георги Тодев от храм "Св.Димитър".

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини