Психолог дава безплатни съвети на деца и родители в Младежкия център

 

Психолог работи от седмица към Детският и Младежки център в Димитровград, информираха от там. Длъжността заема Ралица Сатамова, която ще предлага безплатни услуги на деца, тинейджъри и техните родители. Пред Dimitrovgrad.bgvesti.net Ралица разказа, че идеята е да помогне на днешните млади хора и скритите страдания, които близките им често пропускат да забележат. Във всеки  ден от седмицата има отделено време за различни възрасти и техните проблеми. В понеделник майки на бебета и деца до 6 години могат да попитат Ралица защо детето им не говори, има нощни кошмари или плаче често в детската градина.

Вторник е отделен за деца от 6 до 16 години и техните родители. Според психологът, една от най-трудната детска възраст е 11 години, когато излизат наяве всички скрити страхове от детството. Проблемите с които семейството се сблъсква тогава са бунтът на детето и нежеланието да учи в училище.

Сряда е предназначена за емоционалните кризи при тинейджърите, казва Ралица. Там младите хора най-често са объркани, имат нужда от подкрепа и приятели, а често не срещат разбиране. В България според Ралица липсата общуване между деца и родители в тази възраст, защото стресът от оцеляването е голям и времето не стига. Не винаги материалната задоволеност е най-важна за тинейджърите, те имат нужда и от споделяне, убедена е психоложката.

В четвъртък майки с деца с явни смущения в поведението или социализирането им могат да попитат за съвет Ралица. Най-често такива деца отказват да общуват с хора извън семейството, а при по-малките има враждебност или прекалена срамежливост.

Петък е ден за свободни костултации, казва специалистът от детския и Младежки център. Но напомня, че развитието и възпитанието на детето до 7-годишна възраст е много важно и оставя траен отпечатък върху него за цял живот.

Консултациите с Ралица Сатамова в Детския център стават чрез предварително записване на тел 66 410 в Димитровград.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини