"Неохим" АД: Излизаме от кризата

Изпълнителния директор Тошо Димов

След две изключително трудни, кризисни години от  ноември м.г. „Неохим“ АД постепенно започна да стабилизира производствено-икономическите си резултати. Вече може да се говори за успешен  торов сезон – факт, който не е регистриран отдавна. За постигнатото и за близките перспективи в развитието на компанията разговаряме с изпълнителния директор Тошо Димов.

-  Г-н Димов, бихте ли споделили как дружеството приключи 2010-та и първото тримесечие на т.г.?

-   За 2010 г. „Неохим“ АД отчете загуба от 9,8 млн. лева, което е по-малко от загубата в размер на 17, 8 млн. лева през 2009 г. Продажбите на компанията се увеличиха с 53 на сто до 159,6 млн. лв. за м.г. След мащабния и качествен капитален ремонт миналото лято, от ноември фирмата навлезе в нормален производствен ритъм. Надяваме се да работим с максимално натоварване на мощностите поне до средата на юни.

-  Благодарение на качествата си, продукцията на торовия производител се радва на голямо търсене...

-  От ноември насам външните пазари възвърнаха своята активност. Изнасяме амониев нитрат за традиционните ни контрагенти от Западна Европа и по-конкретно - Франция и Англия. През декември натоварихме кораб за САЩ. Откриха се и нови пазари – за пръв път правим експорт в Малайзия и Индия. Очакваме поръчки от Бразилия. През този торов сезон се радваме и на добър вътрешен пазар. Това се обяснява с повишените финансови възможности на земеделските производители. Известно е, че цените на пшеницата отбелязаха драстичен скок от миналото лято насам, значение имат и евросубсидиите, които фермерите получават. Всичко това естествено доведе до насърчаващия финансов резултат за първото тримесечие. Реализираната печалба е за 17,684 млн. лв. – нещо, което не беше се случвало от три години насам. Това позволи за пръв път от толкова време да си позволим бонуси на работещите във фирмата в размер на една щатна месечна заплата. Трябва обаче да е ясно, че този временен добър резултат все още не е гаранция за устойчива финансова кондиция на компанията, защото в икономиката нещата се случват по-бавно отколкото ни се иска.

С какво  ще се характеризира предстоящия планов капитален ремонт, който ще започне през юни?     

- През тази и следващата година ще бъдат направени инвестиции за над 30 млн. лв. по проекта „Фундаментална промяна на производствения процес в цеха за амоняк.“ Голяма част от средствата ще дойдат благодарение на кредит от „Булбанк“ и от собствени приходи. Друга - по линия на ОП „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика“, съфинансирана от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие. Очакваме респектиращ икономически и екологичен ефект след завършването на реконструкцията догодина. Разходът на природен газ, който заема 70-процентен дял в себестойността на продукцията, и вредните емисии, ще се намалят значително. Да не забравяме и третата, не по-маловажна полза –  ще се реши проблема с дисбаланса при производството на амоняк.

Как влияе покачването на цената на природния газ върху себестойността на продукцията?

- Добрите резултати станаха възможни благодарение и на плавното повишаване на цената на газа с между 3 и 5 процента на тримесечие, което е търпимо, предвидимо по отношение на експортната ни политика. Най-големия удар получихме миналата година, когато цената на тази основна за нас суровина скочи шоково с 25 на сто.

-  Оптимист ли сте за бъдещето, г-н Димов?

-  В България, а и в световен мащаб, пазарите на минерални торове ще вървят нагоре. Ръстът на цените на храните расте и ще продължава да расте. Увеличаващото се потребителско търсене на практика означава повече засети площи, повече качествена продукция, повече торове. Ненапразно правим тези големи инвестиции.

-  Имайки пред вид  инфлацията, а и на фона на постигнатите финансови резултати, могат ли работещите в „Неохим“ АД да се надяват на известно увеличение на заплатите?

- Мислим в тая посока, разбира се. За мен лично няма много голямо значение дали по-високото възнаграждение ще се дължи на щатната заплата или на тримесечни бонуси, примерно. Актуализация на заплатите се извършва и периодично, по предложение на преките ръководители. По този начин през последни 3-4 месеца бяха вдигнати щатните заплати на около 200 работници и служители. Важното е хората да имат повече пари. През годините, когато производството е вървяло добре, те винаги са получавали адекватно възнаграждение. През 2008 г.  взеха 18 заплати – освен редовните 12 и още 6 като бонуси. Надявам се това време да се върне, сега слагаме началото. В сравнение с 2009-а и 2010-а, през т.г. предвиждаме ръст на работните заплати номинално около 20 процента.

Интервю на Мария Василева

 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини