15 °C

"Неохим" АД: Излизаме от кризата

Изпълнителния директор Тошо Димов

След две изключително трудни, кризисни години от  ноември м.г. „Неохим“ АД постепенно започна да стабилизира производствено-икономическите си резултати. Вече може да се говори за успешен  торов сезон – факт, който не е регистриран отдавна. За постигнатото и за близките перспективи в развитието на компанията разговаряме с изпълнителния директор Тошо Димов.

-  Г-н Димов, бихте ли споделили как дружеството приключи 2010-та и първото тримесечие на т.г.?

-   За 2010 г. „Неохим“ АД отчете загуба от 9,8 млн. лева, което е по-малко от загубата в размер на 17, 8 млн. лева през 2009 г. Продажбите на компанията се увеличиха с 53 на сто до 159,6 млн. лв. за м.г. След мащабния и качествен капитален ремонт миналото лято, от ноември фирмата навлезе в нормален производствен ритъм. Надяваме се да работим с максимално натоварване на мощностите поне до средата на юни.

-  Благодарение на качествата си, продукцията на торовия производител се радва на голямо търсене...

-  От ноември насам външните пазари възвърнаха своята активност. Изнасяме амониев нитрат за традиционните ни контрагенти от Западна Европа и по-конкретно - Франция и Англия. През декември натоварихме кораб за САЩ. Откриха се и нови пазари – за пръв път правим експорт в Малайзия и Индия. Очакваме поръчки от Бразилия. През този торов сезон се радваме и на добър вътрешен пазар. Това се обяснява с повишените финансови възможности на земеделските производители. Известно е, че цените на пшеницата отбелязаха драстичен скок от миналото лято насам, значение имат и евросубсидиите, които фермерите получават. Всичко това естествено доведе до насърчаващия финансов резултат за първото тримесечие. Реализираната печалба е за 17,684 млн. лв. – нещо, което не беше се случвало от три години насам. Това позволи за пръв път от толкова време да си позволим бонуси на работещите във фирмата в размер на една щатна месечна заплата. Трябва обаче да е ясно, че този временен добър резултат все още не е гаранция за устойчива финансова кондиция на компанията, защото в икономиката нещата се случват по-бавно отколкото ни се иска.

С какво  ще се характеризира предстоящия планов капитален ремонт, който ще започне през юни?     

- През тази и следващата година ще бъдат направени инвестиции за над 30 млн. лв. по проекта „Фундаментална промяна на производствения процес в цеха за амоняк.“ Голяма част от средствата ще дойдат благодарение на кредит от „Булбанк“ и от собствени приходи. Друга - по линия на ОП „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика“, съфинансирана от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие. Очакваме респектиращ икономически и екологичен ефект след завършването на реконструкцията догодина. Разходът на природен газ, който заема 70-процентен дял в себестойността на продукцията, и вредните емисии, ще се намалят значително. Да не забравяме и третата, не по-маловажна полза –  ще се реши проблема с дисбаланса при производството на амоняк.

Как влияе покачването на цената на природния газ върху себестойността на продукцията?

- Добрите резултати станаха възможни благодарение и на плавното повишаване на цената на газа с между 3 и 5 процента на тримесечие, което е търпимо, предвидимо по отношение на експортната ни политика. Най-големия удар получихме миналата година, когато цената на тази основна за нас суровина скочи шоково с 25 на сто.

-  Оптимист ли сте за бъдещето, г-н Димов?

-  В България, а и в световен мащаб, пазарите на минерални торове ще вървят нагоре. Ръстът на цените на храните расте и ще продължава да расте. Увеличаващото се потребителско търсене на практика означава повече засети площи, повече качествена продукция, повече торове. Ненапразно правим тези големи инвестиции.

-  Имайки пред вид  инфлацията, а и на фона на постигнатите финансови резултати, могат ли работещите в „Неохим“ АД да се надяват на известно увеличение на заплатите?

- Мислим в тая посока, разбира се. За мен лично няма много голямо значение дали по-високото възнаграждение ще се дължи на щатната заплата или на тримесечни бонуси, примерно. Актуализация на заплатите се извършва и периодично, по предложение на преките ръководители. По този начин през последни 3-4 месеца бяха вдигнати щатните заплати на около 200 работници и служители. Важното е хората да имат повече пари. През годините, когато производството е вървяло добре, те винаги са получавали адекватно възнаграждение. През 2008 г.  взеха 18 заплати – освен редовните 12 и още 6 като бонуси. Надявам се това време да се върне, сега слагаме началото. В сравнение с 2009-а и 2010-а, през т.г. предвиждаме ръст на работните заплати номинално около 20 процента.

Интервю на Мария Василева

 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят може да се окаже преломен в много отношения. Човек към когото до скоро сте били безразлични, сега привлича вниманието ви. Откривате неща, които до момента са ви убягвали. Предприемате решителна стъпка в правилната посока. Каквото и да се случи от тук нататък, успехът няма да ви убегне. Проявете повече постоянство и няма за какво да се тревожите.
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески подход в работата си, повишавате възможностите си за печалби и добри реализации. Интелектуалният ви потенциал ще намери изява в предстоящо събитие, организацията на което вече е в ход. Разногласията с колегите не биха имали сериозни последствия за вас, но бъдете вежливи в отношенията си.
20 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Достатъчно организирани сте, за да не се откажете от амбициозната задача, която стои пред вас. Силите ви се нуждаят от обновяване, за това използвайте от времето си за релаксация, природата е добър източник на енергия. За себе си знаете нещата, които ви правят по-добри и усещането ще ви отведе при тях.
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас се нуждаят от разнообразие и емоции. Днешният ден е подходящ за постъпки в тази насока. Може би е добре да помислите за кратка екскурзия или някакво нетрадиционно забавление. Неочаквани парични постъпления, вероятно ще улеснят избора ви.
20 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Присъствието на човека, който ви вълнува се отразява на работоспособността ви. Без да жалите труда си ще посрещате предизвикателствата на работното място, защото е сигурно, че такива ще имате. Поетите ангажименти няма да позволят отпускане, предвид срочността им. Ще привличате вниманието на хора с вашето разбиране за живота,сред които ще се чувствате добре.
20 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Откритото общуване днес ще ви носи предимства, освен, че ще се чувствате и добре. Ще си позволите повече свобода в обновяване на гардероба или задоволявайки други свои нужди, което ще ви направи по-активни в преследване на целите ви. Други ще се занимават с имотна сделка, покупка или продажба, както и ремонти по дома.
20 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Многото на брой задачи ще ви натоварят допълнително. Всеотдайността ви е пословична, но трябва да намалите темпото. Ще се насладите на взаимно удоволствие, ако отделите повече време на любимия човек. Повече мислете за бъдещето, а не за отминали неща, за които излишно се вините.
20 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За повечето от вас денят ще премине в рутинни занимания и предсказуеми действия. Поради желанието ви да привлечете нечие внимание или подкрепа е възможно да попаднете в деликатна ситуация. Кратко пътуване най-често свързано с уреждане на делови или семеен въпрос. Имотните проблеми са на път да свършат.
20 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доверие и зачитане към партньора си, за да се радвате на вниманието му. На работното място ще получите висока оценка за работата си, което ще се отрази и на възнаграждението ви. Други ще бъдат включени в съвместен проект, което ще им донесе печалби в дългосрочен план.
20 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С последователните си действия печелите предимства, които ви помагат да сте сред печелившите днес. Търсете сътрудничеството на добри професионалисти, ако искате да продължите и занапред успешния си ход. В противен случай ще калкулирате стрес и загуби. В много отношения прогнозите ви се сбъдват.
20 апр 2021
Последни новини