Вековни дървета защитени от Закона и вандали

Вековното дърво зад Общината вече е с ограда

Две от вековните дървета в Димитровград вече са оградени, за да бъдат предпазени от посегателства, коментира за главният еколог в общината Пламен Митков. С дървена ограда са опасани близо 500-годишното дърво в парка зад Общината и дъб, намиращ се на ул."Захари Зограф", чиито клони попадаха в периметъра на строителството на жилищен блок.

Инициативата идва след предписание на Регионалната екоинспекция в Хасково, която настоява за това в писмо още през февруари т.г., припомни Пламен Митков. До седмица край дървета ще бъдат поставени и табели, които да показват, че дъбовете за под закрилата на Закона за биологичното разнообразие.

2011 г. е обявена за Международна година на горите. Горите играят активна роля за поддържане на екологичното равновесие на Земята и са дом на над 300 милиона души по света, както и на 80 % от биоразнообразието по света. 1/3 от територията на България е гори и едва 4% от тях са недокоснати от човешка дейност. Горите ни дават много повече от дървесина. Те опазват водата, която пием, пречистват въздуха, който дишаме, спират ерозията и свлачищата и създават наслада за сетивата ни, коментират еколозите от РИОСВ.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини