С венци и слова отбелязаха 9 май в Димитровград

Венци и цветя пред пред паметника на маршал Толбухин за 9 май

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на маршал Толбухин в Димитровград бе отбелязан денят на победата над хитлерофашизма 9 май.

Много ветерани от войните, строители на Димитровград, представители на българо-руското дружество и местната власт дойдоха на поклонението.

Слово за жертвите от най-страшната война в историята на човечеството - Втората световна, прочете председателят на руското дружество д-р Олга Господинова.

Под звуците на музиката на забавно-духовия оркестър димитровградчани се поклониха пред героите от фронта.

Кметът Стефан Димитров поднесе венец заедно с единайстокласникът, който го замества в общината днес

Отбелязването на 9 май и като ден на Европа продължи в зала "Гросето", кадето по темата говориха преподавателят по история Мария Милкова, ветеранът Иван Радев, кметът на общината Стефан Димитров и председателят на ОбС Катя Чалъкова. Че знаят за историята и деня на Европа показаха и децата от ученическия парламент в Димитровград, слово произнесе председателят му Ваня Димитрова.

Зала "Гросето"
Председателят на ученическият парламент Ваня Димитрова
Ветеранът Иван Радев

Между 7 и 8 милиона германци са загинали по време на Втората световна война, жертвите на русия надхвърлят 30 милиона, обобщи историкът Мария Милкова. Загиналите  в най-тежката световна война от българска страна са 13 000.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини