Димитровградчани нехаят за профилактиката на кожния рак

Пред кожният кабинет в Медицинския център остана празно

Едва трима души посетиха днес до обяд кожния лекар в Медицинския център в Димитровград, за да се прегледат профилактично за рак на кожата показа проверка на Dimitrovgrad.bgvesti.net в кабинета на д-р Петя Иванова. Инициативата е част от националната кампания "Евромеланома 2011", а целта й е профилактика и скрининг на злокачествените заболявания на кожата. Днес прегледи в рамките на кампанията се провеждат и в съседно Хасково.

Освен в Медицинския център, профилактика на рака на кожата днес се прави и в кабинета на д-р Виолета Янева на ул."Беласица". Шест души са се записали за преглед този следобед  при нея. Д-р Янева коментира, че тази година са дошли повече млади хора, в сравнение с предишни, когато са преобладавали пенсионерите. Специалистът смята, че хората са небрежни към профилактиката на този род заболявания, което е типична черта за българина. Факт, е обаче че броят на болните от кожен рак се увеличава всяка година. Това е и най-разплостранения карценом в света, което се дължи освен на прекомерното излагане на слънце и на стреса и неправилния начин на живот.

Всеки, които забележи съмнителна промяна по кожата си - растяща бенка, рана или вид обрив трябва задължително да потърси специалист, допълни д-р Янева. До края на деня прегледи ще се правят и в Медицински център "Хипократ" от 18.30 до 19.30 от д-р Никифоров.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини