Честит 24 май!

Празникът на славянската писменост и българската просвета и култура се отбелязва днес. През тази година се навършват 1156 години от създаването на българската азбука. 1155 години нашият език, облечен в писменост, е мечът за запазване на българската ни идентичност. Със силата на словото създателите на азбуката, Светите братя Кирил и Методий, съумяват да разбият догмата на триезичието и да докажат, че всеки народ има право да разпространява божието слово на своя език. С това те извоюват равнопоставеността на българския език с трите обявени за свещени езици в християнския свят. Така Кирил и Методий отварят пътя за Ренесанса и самостоятелното развитие на европейските народи.

За това тяхно дело през 1981 година бяха въздигнати от папа Йоан – Павел ІІ за Съпокровители на Европа. Това е и основанието при подписването на договора за присъединяване на България към Европейския съюз нашите букви да бъдат приети за трета официална азбука в Евросъюза, а българският език за един от официалните езици на Европа.

Тържествата в Димитровград стартират в 10.30 часа с духова музика и церемония по награждаването на учители и дейци на културата на площада пред "Планета Пайнер". Изложби и рисунки на открито са част от програмата на празника днес.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини