Димитровград подслонява деца с увреждания от региона

Милена Тодева

Два центъра за настаняване от семеен тип ще бъдат разкрити в Димитровград скоро. В единият, който ще се помещева в кв.Черноконево ще бъдат настанени 12 деца с увреждания от Хасковска област, коментира директорът на хуманитарната и социална дирекция Милена Тодева. Проектът е по линия на социалното министерство и това на регионалното развитие. Къщичката за децата вече е готова и тя разполага с всички необходими условия за грижа и отглеждане.

Вторият център от семеен тип ще се помещава в общинско жилище в Димитровград, там ще бъдет създадени нужните условия с финансиране по проект"Красива България". Шест деца ще бъдат настанени в този център, това са предимно сираци и такива, които са изоставени от родителите. Докладните за разкриването на социалните звена ще бъдат гледани на утрешната редовна майска сесия на Общинския съвет.

Съветниците ще дискутират още и създаването на звена "Кризисен център" и "Майка и бебе". Кризинсния център е нужна социална услуга, защото там могат да бъдат настанявани самотни възрастни хора без подслон. Предвижда се този център да бъде в сградата на училището в село Черногорово. Звеното "Майка и бебе" ще бъде в бившата "Марбас болница", а с него основно ще бъде ангажирана неправителствената организация "Джендър изследвания", разкри още Милена Тодева.

На утрешната сесия ще бъде коментиран и варианта Центърът за обществена подкрепа да премине на делегирана от държавата дейност след 4 януари 2012 година, когато е края на проекта. Според Тодева, центърът набира скорост и почти целият му капацитет е запълнен.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини