2 °C

Солариумът: Мода, за която може и да умреш!

"Солариум: Мода за която може и да умреш!" -това е мотото на тазгодишната кампания на българските дерматолози, която цели да информира хората за ползите, но и вредите от използването на солариума. Д-р Виолета Янева от Димитровград, един от лекарите, включилите се в кампанията разказва, че използването на солариум съвсем не е така безобидно, колкото изглежда. Дерматологът смята, че днешните момичета прекаляват с излагането на изкуствени УВ лъчи в соларните студиа. Те ги посещават всеки ден или пред ден, което вреди на кожата и здравето. Стана модно да имаш тен дори и през зимата, което е още един рисков фактор за здравето, твърдят дерматолозите. Оптималното посещение е веднъж седмично, допълва д-р Янева. Задължителни са няколко условия - хората, ползващи солариум да са над 20 години, тези с много светла кожа не бива да посещават местата получаване на изкуствен тен. Важна е и предварителната информация за риска от ползване на солариум, както и информационно съгласие за процедурата. От полза е посещението при дерматолог преди да влезнете в соларното студио, а ако ще го правите, то това да стане с предпазни очила.

Д-р Виолета Янева препоръчва умерено използване на солариума

Последните проучвания на специалистите в тази област разбиват няколко мита за солариумите. Първо, че тенът придобит по изкуствен начин е по-безопасен от този от слънцето. Доказано е обаче, че в солариумите се излъчват до 3 пъти по интензивни УВ лъчи, от тези от слънцето. Грешно е и твърдението, че ако придобиеш тен от солариум в началото на сезона, ще си по-защитен от слънчевите лъчи на плажа, а кожата ще е по-малко увредена. Освен, че тя може да остарее преждевременно, когато се прекали със солариума може да се развие и рак на кожата.

Учените разбиват и друг мит, че посредством солариума организма си набавя необходимите количества витамин Д. Това обаче става по време на ежедневните дейности на хората на улицата през летния сезон, без да е нужно изкуствено облъчване.

Световната здравна организация и Международната агенция за проучване на рака категоризират солариумите като устройства, чието използване повишава риска от рак на кожата. Изборът обаче е в ръцете на всеки един човек.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
19 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
19 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
19 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
19 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
19 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
19 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
19 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
19 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
19 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
19 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
19 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
19 яну 2021
Последни новини