Солариумът: Мода, за която може и да умреш!

"Солариум: Мода за която може и да умреш!" -това е мотото на тазгодишната кампания на българските дерматолози, която цели да информира хората за ползите, но и вредите от използването на солариума. Д-р Виолета Янева от Димитровград, един от лекарите, включилите се в кампанията разказва, че използването на солариум съвсем не е така безобидно, колкото изглежда. Дерматологът смята, че днешните момичета прекаляват с излагането на изкуствени УВ лъчи в соларните студиа. Те ги посещават всеки ден или пред ден, което вреди на кожата и здравето. Стана модно да имаш тен дори и през зимата, което е още един рисков фактор за здравето, твърдят дерматолозите. Оптималното посещение е веднъж седмично, допълва д-р Янева. Задължителни са няколко условия - хората, ползващи солариум да са над 20 години, тези с много светла кожа не бива да посещават местата получаване на изкуствен тен. Важна е и предварителната информация за риска от ползване на солариум, както и информационно съгласие за процедурата. От полза е посещението при дерматолог преди да влезнете в соларното студио, а ако ще го правите, то това да стане с предпазни очила.

Д-р Виолета Янева препоръчва умерено използване на солариума

Последните проучвания на специалистите в тази област разбиват няколко мита за солариумите. Първо, че тенът придобит по изкуствен начин е по-безопасен от този от слънцето. Доказано е обаче, че в солариумите се излъчват до 3 пъти по интензивни УВ лъчи, от тези от слънцето. Грешно е и твърдението, че ако придобиеш тен от солариум в началото на сезона, ще си по-защитен от слънчевите лъчи на плажа, а кожата ще е по-малко увредена. Освен, че тя може да остарее преждевременно, когато се прекали със солариума може да се развие и рак на кожата.

Учените разбиват и друг мит, че посредством солариума организма си набавя необходимите количества витамин Д. Това обаче става по време на ежедневните дейности на хората на улицата през летния сезон, без да е нужно изкуствено облъчване.

Световната здравна организация и Международната агенция за проучване на рака категоризират солариумите като устройства, чието използване повишава риска от рак на кожата. Изборът обаче е в ръцете на всеки един човек.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини