Президентът награди музея в Димитровград с почетен знак

Президентът Първанов връчва на директора на музея Елена Георгиева

Почетния знак на президенството връчи на Исторически музей Димитровград президентът Георги Първанов. Поводът е 60-годишния юбилей на институцията, честван тази година. Това се случи по време на националната конференция, посветена на света на българина през 20 век, на която Първанов бе гост днес.

В изказаването си пред научния форум държавния глава каза, че ще говори като историк. Първанов подчерта, че темата е необятна и има няколко аспекта. По-важно според него, е как новото поколение ще чете историята след години.

56% от младите българи не знаят нищо за периода от 9 септември 1944 година до смяната на властта през 1989 година, подчерта Първанов. "Младите нямат мнение, което значи, че нямат информация", смята президентът и допълни, че вина за това имат и историците.

Близо час говори Първанов пред участниците в конференцията в зала "Гросето"

За ясната национална кауза на България през 20 век говори още държавния глава. И за това, че век по-късно каузата е достигнатото членство в ЕС. Страната ни трябва да намери пътя на националното помирение с разумен прочит на историята, смята Първанов. Той говори и за идеята за национално помирение, която по думите му не е от последните 20 години, а много по одавна."Трябва да се запитаме откъде идва негативното отношение на българина към различния човек", попита риторично Първанов.

След форума Първанов обобщи, че намира конференцията за много мащабна и в същото време конкретна. Това според него означава, че нашата историческа наука е в подем. Да се чуват повече учените, призова президентът и допълни, че това ще е от полза за политиците.

Президентът пристигна малко преди 10 часа в Димитровград и бе посрещнат от кмета Стефан Димитров и председателят на ОбС Катя Чалъкова
От БСП-Димитровград бяха подготвили букет за държавния глава при пристигането му

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини