Общината с вързани ръце заради бездомните кучета

Докато бъде изграден приютът общината няма как да се погрижи  за бездомните кучета

Община Димитровград е с вързани ръце заради бездомните кучета, обикалящи града, заяви пред журналисти днес зам.кметът Христо Колев. Той посочи, че всеки ден в администрацията постъпват сигнали от граждани, който се оплакват от глутници бездомни четериноги, който ги притесняват. "Последният сигнал е от живеещи на ул."Захари Зограф" № 34, жалбата е от Василка Костадинова", каза Колев.

В момента обаче от общината не могат да направят нищо защото със заповед на ветеринарният лекар д-р Пламен Христозов от  няколко дни упояването и извеждането на четериногите извън града е забранено.

Зам.кметът бе категоричен, че нито едно животно не е пострадало в Димитровград от упояването, което става със специална пушка. Така Колев отговори задочно на обвиненията на природозащитната организация "Четири лапи", от където твърдят, че четериногите се изхвърлят на сметището край Добрич или се убиват.

Зам.кметът Христо Колев

Проблемът с бездомните живот вече намери изход, след като вчера общината получи собствеността върху бившият тренировъчен лагер на МВР, намиращ се в края на града, припомни Колев. Сега предстои базата да бъде преустроена в приют за улични кучета. За тази цел трябва да се изпълнят редица изисквания на ветеринарните специалисти - клетка за всяко куче, място за разходка, карантинно помещение, камера за трупове на животни, приемна за хората и др. Засега разчетите показват, че ще са нужни близо 55 000 лв. Част от тях ще бъдат гласувани на предстоящата сесия на ОбС в края на юни.

Докато приютът бъде готов четериногите без стопани ще се разхождат по улиците.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини