Почитаме св.равноапостоли Петър и Павел

На 29 юни православните християни честват паметта на светите апостоли Петър и Павел. Църквата ги нарича “първовърховни първопрестолници и вселенски учители”. Това си прозвище те са получили, защото тяхна е заслугата за огромното разпространение на Божието слово, били са гонени и измъчвани, но не са се огънали пред страданията, приемайки ги като знаци от Господ.
Свети апостол Петър бил роден във Витсаида. Преди светото кръщене той носи името Симон. Както и брат си свети Андрей и той бил рибар. Брат му бил първият ученик на Христос и завел и Симон при него. Христос го призовал да се присъедини към него.

В Евангелието на Лука е описано, как цяла нощ Петър хвърлял мрежите, но така и не хванал нищо. Накрая Христос, който минавал оттам изнесъл проповед от лодката на Петър, като накарал рибарите да хвърлят за последно. А рибарите едва издърпали мрежите, толкова много риба имало, че чак се прокъсали мрежите. След това Симон се присъединил към Христос и получил името Кифа, което означавало скала, канара. Още тогава Иисус му казал, че той е неговият камък, толкова силна била вярата му.

Петър винаги е бил сочен за най-големият апостол в Новия завет и като най-близкият до Иисус. Когато войниците дошли за учителя му, той отсякъл едно от ушите на войник, а пък докато чакали процеса, той до три пъти се отрекъл да познава Иисус, точно както предрекъл Учителя.

След Възнесението на Христос, Петър става водач на апостолите. Той открил човек, който заел мястото на Юда Искариотски, който проповядвал пред тълпата и извършил чудеса в името на Бога.

Другия апостол, който християните почитат днес е свети апостол Павел, който е роден с името Савел. Той не е бил покръстен християнин, дори в началото е гонел последователите на Христос. Но след една случка, станала повратна в живота му, той станал най-горещият му последовател. На пък към Дамаск, където трябвало да арестува последователите на Иисус, той видял ярка светлина, от която се чул глас: ‘Савле, Савле, защо ме гониш? … Аз съм Иисус, когото ти гониш’. След това от ярката светлина Савел ослепял. А три дни по-късно един от хората, които трябвало да арестува се помолил за зрението му и той прогледнал. След тази случка, той се покръстил, сменил името си на Павел и станал най-ревностния последовател. Започнал да проповядва на различни места като Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина и др. Пътуванията му често са белязани от трудности – бит с камъни, арестуван, хвърлян в затвора и често гладувал.

В нашенските представи Петър и Павел са братя, даже някъде ги смятат за близнаци. В календара на Петровден се завършват Петровите пости. Тогава се отговява с младо петровско пиле, своеобразна жертва, пренесена в чест на светеца. В някои райони правят сборове, ядат се ябълки петровки и се гадае по тях за здраве.

На днешния ден празнуват всичко, носещи имената Петър, Павел, Петя, Павлина, Петра, Павелка, Пешо, Полина, Камен, Пенчо, Пейо.

източник: pravoslavieto.com

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини