9 °C

Почитаме св.равноапостоли Петър и Павел

На 29 юни православните християни честват паметта на светите апостоли Петър и Павел. Църквата ги нарича “първовърховни първопрестолници и вселенски учители”. Това си прозвище те са получили, защото тяхна е заслугата за огромното разпространение на Божието слово, били са гонени и измъчвани, но не са се огънали пред страданията, приемайки ги като знаци от Господ.
Свети апостол Петър бил роден във Витсаида. Преди светото кръщене той носи името Симон. Както и брат си свети Андрей и той бил рибар. Брат му бил първият ученик на Христос и завел и Симон при него. Христос го призовал да се присъедини към него.

В Евангелието на Лука е описано, как цяла нощ Петър хвърлял мрежите, но така и не хванал нищо. Накрая Христос, който минавал оттам изнесъл проповед от лодката на Петър, като накарал рибарите да хвърлят за последно. А рибарите едва издърпали мрежите, толкова много риба имало, че чак се прокъсали мрежите. След това Симон се присъединил към Христос и получил името Кифа, което означавало скала, канара. Още тогава Иисус му казал, че той е неговият камък, толкова силна била вярата му.

Петър винаги е бил сочен за най-големият апостол в Новия завет и като най-близкият до Иисус. Когато войниците дошли за учителя му, той отсякъл едно от ушите на войник, а пък докато чакали процеса, той до три пъти се отрекъл да познава Иисус, точно както предрекъл Учителя.

След Възнесението на Христос, Петър става водач на апостолите. Той открил човек, който заел мястото на Юда Искариотски, който проповядвал пред тълпата и извършил чудеса в името на Бога.

Другия апостол, който християните почитат днес е свети апостол Павел, който е роден с името Савел. Той не е бил покръстен християнин, дори в началото е гонел последователите на Христос. Но след една случка, станала повратна в живота му, той станал най-горещият му последовател. На пък към Дамаск, където трябвало да арестува последователите на Иисус, той видял ярка светлина, от която се чул глас: ‘Савле, Савле, защо ме гониш? … Аз съм Иисус, когото ти гониш’. След това от ярката светлина Савел ослепял. А три дни по-късно един от хората, които трябвало да арестува се помолил за зрението му и той прогледнал. След тази случка, той се покръстил, сменил името си на Павел и станал най-ревностния последовател. Започнал да проповядва на различни места като Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина и др. Пътуванията му често са белязани от трудности – бит с камъни, арестуван, хвърлян в затвора и често гладувал.

В нашенските представи Петър и Павел са братя, даже някъде ги смятат за близнаци. В календара на Петровден се завършват Петровите пости. Тогава се отговява с младо петровско пиле, своеобразна жертва, пренесена в чест на светеца. В някои райони правят сборове, ядат се ябълки петровки и се гадае по тях за здраве.

На днешния ден празнуват всичко, носещи имената Петър, Павел, Петя, Павлина, Петра, Павелка, Пешо, Полина, Камен, Пенчо, Пейо.

източник: pravoslavieto.com

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини