Ротари дари мобилна животоспасяваща апаратура на димитровградската болница

Д-р Здравко Наков / в дясно/ показва компактния, но много ценен апарат за спасяване на сърдечноболни

Животоспасяваща кардиологична апаратура дари на Вътрошно отделение към димитровградската болница днес местния Ротари клуб. Дарението включва два апарата, с които може да бъде оказана първа помощ на сърдечно болни и да се проследи тяхното състояние. Стойността на придобивката е близо 27 000 лв., средствата са набрани от Благотворителния бал на Ротари клуб на Благовещение -25 март.

За да връчи протокола от дарението във вътрешно отделение на МБАЛ "Св.Екатерина" дойде президентът на Ротари клуб - Димитровград Манол Ангелов. Той символично предостави модерната техника на управителя на здравното заведение д-р Здравко Наков. Шефът на димитровградската болница благодари на всички дарители, че са отделили от личните си средства за закупуването на така нужната за лечение апаратура. Според Наков, това ще повиши още повече нивото на обслужване на пациентите в здравното заведение.

Въпреки, че е с малки размери единият от дарените апарати е много нужен, защото може да бъде оказана помощ на сърдечноболен и извън кардиологията, подчерта шефът на Вътрешно отделение д-р Атанас Михов. Комбинираният апарат дава възможност за външна електростимулация на сърцето, нещо което досега в тукашната болница се е правило само по венозен път. В същото време може да се ползва и като дефибрилатор, който издава и говор.

С другият предоставен от Ротари Холкер ЕКГ апарат може да се проследи сърдечната дейност на пациентите в продължение на денонощие, като така бъдат открити симптоми, незабележими при обикновена кардиограма.

 Холкер ЕКГ апарат проследява ритъма на сърцето на болния продължително време, обясни д-р Евгени Георгиев
Манол Ангелов връчва протокола от дарението на шефа на болницата д-р Наков

Това е второто ценно дарение на ротарианците за тукашната МБАЛ"Св.Екатерина". Миналата година те предоставиха за нуждите на димитровградското АГО хидравлично легло и кувиоз. Така общата сума на закупеното от Ротари до момента възлиза на близо 60 000 лв.

1 200 пациенти за година преминават през Вътрешно отделение на димитровградската болница, повечето от тях са с кардиологични проблеми

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини