Прибраха зърното в димитровградско, чакат по-добра цена

Реколтата от ечемик и пшеница в димитровградско е прибрана на 100%

Реколтата от ечемик и пшеница в димитровградско е 100% прибрана, коментираха от Общинската земеделска служба. Жътвата приключи окончателно в края на юли, каза шефката на службата Нели Енчева. Тя допълни, че все още се уточняват средните добиви от декар пшеница и ечемик за общината. Неофициално земеделски производители изчислиха, че те се движат около 418 кг. от декар за пшеницата, а при емечика са малко по-високи - около 430 кг. от декар.

480 кг. е средния добив на кооперацията в Странско, която бе една от първите, приключили жътва тази година. Пред Dimitrovgrad.bgvesti.net mредседателят на КЗУ "Доверие" Петко Николов определи добивите като скромни в сравнение с предни години. Земеделецът припомни, че есениците узряха по-рано тази година заради променливото време през май.

 

Местните производители прибраха зърното в складовете в очакване на по-добра цена

До 280 лв. за тон падна цената на зърното на борсите, казаха зърнопроизводители от Радиево. Повечето от стопаните в димитровградскоса прибрали реколтата в складовете в очакване на по-висока цена.

Малко под 20 000 декара бяха площите с ечемик в община Димитровград. Средният добив в повечето от населените места се движи между 350 и 480 кг от декар. Засятата пшеница в димитровградско бе 97 700 декара, според данни на Общинската земеделска служба.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини