И Димитровград с принос в софийския музей на тоталитарното изкуство

Бюстът на Феликс Дзержински до момента се съхранява във фонда на Художествена галерия "Петко Чурчулиев"

Специализиран музей на тоталитарното изкуство предстои да бъде открит в Министерството на културата в София през септември. Един от първите експонати в него вероятно ще бъде бюст на основателя на болшевишката тайна полиция Феликс Дзержински. Творбата в момента се съхранява във фонда на Художествена галерия "Петко Чурчулиев", потвърдиха от там. 

Скулптората, чийто автор е димитровградчанинът Васил Писанов е била поискана от ведомството на Вежди Рашидов, тъй като в момента работни групи от специалисти изработват конкретен план за разполагане на бъдещата експозиция в музея на изкуството от времето на тоталитаризма. Музеят все още е в проект, но се очаква при откриването си той да събере на площ от 7 500 кв.м. произведения на български автори, свързани с времето на тоталитаризма.

Надяваме, се този акт да бъде оценен положително и Министерството на културата да ни окаже съдействие когато започнем реализирането на Алеята на Монументалното изкуство в Димитровград, коментира директорът на тукашния Историческия музей Елена Георгиева.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини