Димитровград вдъхновява седем художници в пленер

Част от участниците в тазгодишния пленер, заедно с кмета Стефан Димитров и галеристката Надежда Стойнева

Седем живописци ще творят в Димитровград в продължение на седмица във второто издание на Пленер Димитровград 2011. На специална пресконференция днес бяха представени художниците, които ще се вдъхновяват от индустриалния пейзаж и природата в Димитровград. Това са Василка Монева от Русе, Стоян Цанев от Бургас, родената в Плевен, но работеща в София Долорес Дилова, Станимир Желев, който е родом от Нова Загора, димитровградчанина Любен Янев и семейството Аглика Гайтаникова и Стефан Чурчулиев.

Всички художници са ярки имена в съвременното българско изкуство с множество изложби у нас и зад граница, обясни уредникът на галерия "Петко Чурчулиев" Надежда Стойнева и направи кратки визитки на участниците. Привлякла ги идеята да покажат чрез картини един непознат за тях град, като всеки улови своя ъгъл.

Благодарност към участниците, че са приели да дойдат тук изрази димитровградският кмет Стефан Димитров. Той не скри, че ще му бъде интересно как хора извън Димитровград виждат града и неговата природа и я пренасят върху картините си.

Трима от художниците - Аглика Гайтаникова, Василка Монева и Стоян цанев

Пленерът няма конкретна тема, коментира организаторът Стефан Чурчулиев, като посочи че вдъхновение може да бъде индустриалния пейзаж на Димитровград или красивата природа край река Марица. Готовите творби ще бъдат показани в изложба в деня на празника на Димитровград -2 септември. Вероятно в края на годината експозиция на картините от пленера ще бъде показана и пред столична публика. Проявата се организира за втори път  след 10-годишно отсъствие и ще продължи до 12 август. Голяма част от сътворените от сеидемте художници картини ще останат за фонда на димитровградската галерия "Петко Чурулиев". 

Организаторът Стефан Чурчулиев, кметът Стефан Димитров и Долорес Дилова

Т.Милева 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини