Димитровград домакин на международен математически хепънинг

Председателят на Съюза на математиците в Димитровград Катя Чалъкова /първата в дясно/ и част от журито на състезанието

Домакин на международен математически хепънинг ще бъде Димитровград тази седмица. От 30 август до 2 септември тук ще пристигнат деца от побратимения унгарски град Казинцбарцика, които заедно с български ученици ще мерят сили в индивидуални и групови състезания.

Председателят на Съюза на математиците тук Катя Чалъкова обясни пред журналисти, че първоначалния замисъл е бил да се включат ученици от други побратимени на Димитровград градове. Ангажименти на украински деца са възпрепятствали участието им в състезанието. За сметка на това в хепънинга ще мерят сили 24 ученици - 8 от Унгария и 16 от България.

Отборите са разпределени в две възрастови групи, за тях са подготвени 12 задачи за индивидуалното състезание и 10 за груповото. Задачите на гостите от Унгария ще бъдат преведени на родния им език, за да е по-лесно адаптирането им, поясни Чалъкова.

Официалното откриване на хепънинга е на 30 август от 10:00 часа в зала "Гросето". На 1 септември от 10:00 и 14:00 часа са индивидуалното и отборно състезание в сградата на ОУ"П.Славейков". Закриването и награждаването на математическата проява е на 2 септември от 10:00 часа пак в зала "Гросето".

Председател на журито на международната проява е д-р Светлозар Дойчев, зам.председател е Антоанета Шаркова от съюза на математиците в Димитровград, членове са преподавателите Надя Лазарова и Станислава Колева.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини