Дадоха старт на математическия хепънинг в Димитровград

24 деца от България и Унгария ще мерят сили в математическия хепанинг

Начало на международния математически хепънинг бе дадено днес в димитровградската зала "Гросето". 24 деца от 4-ти до 7-ми клас от Димитровград и унгарския град Казинцбарцика бе мерят сили в решаването на задачи от днес до 2 септември. 16 от математиците са от България, 8 са от побратимения на Димитровград град.

За пръв път града ни е домакин на подобно мероприятие, което се надяваме да се превърне в традиция в следващите години, подчерта председателят на Секцията на математиците Катя Чалъкова. Тя допълни, че проявата се прави в интерес на талантливите деца и е доказателство за добрата работа на учителите тук.

Съюза на математиците е един от организаторите на хепънинга, заедно с община Димитровград. Логото на математическата надпревара е дело на петокласничка от димитровградската ПМГ "Ив.Вазов" Жаклина Дончева, която бе наградена от Чалъкова за старанието си.

Към пожеланията за добро представяне на математиците и много бъдещи постижения се присъедини и димитровградският кмет Стефан Димитров. След официалната част, децата и техните ръководители направиха обиколка из забележителностите на града. Утре стартира същинското състезание. От 10:00 часа е индивидуалната надпревара, а от 14:00 е отборното решаване на задачите. Награждаването на победителите от хепанинга е предвидено за 2 септември.

Отборът на Димитровград е представен от силни математици, доказали качества в други международни и национални състезания

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини