На автентичен стан в музея показаха как се тъче

Как се тъче на стан показаха жените от читалището в село Крепост, за много от младите хора това е непознат уред

Какво са правили хората, живеещи в земите на днешен Димитровград показва изложба, която бе открита снощи в тукашния Исторически музей. Тя представя 170 експоната от фонд "Етнография" на музея, принадлежали на населението от трите села Раковски, Мариино и Черноконево. Сред атракциите бе истински стан, върху който жена от читалището в Крепост показа как са тъкали бабите в миналото тук. За много от младите момичета, родени в края на миналото столетие това е непознат уред, коментира директорът на музея Елена Георгиева.

Роначка за царевица, шиник за зърно, корито за месене, чепкало за вълна са част от изложените предмети. Експозицията е оформена в три къта - стопански, такъв, представящ селски дом и друг, даващ идея за културния живот на населението. Заедно с експонатите има и много снимки на видни хора от времето на село Раковски - общественици, кметове, учители.

Младите хора с интерес разгледаха изложата "Имало едво време"

Най-старият експонат е сандък за дрехи от далечната 1873 година, други от показаните предмети са още от времето когато е основан музея, т.е. преди 60 лета. Изложбата ще остане отворена за посещения до Коледа, когато от музея замислят да я използват като интериор за стара предновогодишна традиция.

Шевна машина от миналия век също привлича погледите на посетителите в музея
Картината на Симеон Халачев "Димитровград някога" също събуди интерес у гостите на изложбата
Традиционна женска и мъжка носии показаха още в Историческия музей
Роначка за царевица, ползвана от баби и дядовци

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини