Училищата в Унгария под опеката на църквата

Ръководителите на групата от математици от Казинцбарцика се срещнаха с преподаватели и директори от Димитровград

Варианти за сътрудничество в областта на образованието и културния обмен коментираха на среща в общината днес представители на училищата от Димитровград и гостуващите тук преподаватели от унгарския град Казинцбарцика.

Да възобновим отношенията с побратимения унгарски град както е било преди 15 години и да си сътрудничим при реализирането на европейски проекти бяха пожеланията на председателя на секцията на математиците Катя Чалъкова.

Как се финансира образованието в Общината разясни на гостите директорът на Хуманитарната и социална дирекция в Общината Милена Тодева.

Домакините от Димитровград поискаха да си сътрудничат пак с Казинцбарцика

Директорите на част от димитровградските училища, дошли на срещата се поинтересуваха от системата на образованието в Унгария. Стана ясно, че от близо година учебните заведения в бившата социалистическа държава са на подчинение на църквата. Повечето от ремонтите в големите училища в побратимения на Димитровград Казинцбарцика са извършени с европейски пари, поясниха гостите. Малките школа обаче не са в добро състояние, допълниха унгарците. Те още веднъж благодариха за покана за участие в състезанието, отправена от Общината и съюза на математиците тук.

Припомняме, че 8 деца от Казинцбарцика са в Димитровград за участие в международен математически хепънинг, който приключва утре.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини