Димитровградчани обраха купите на математическия хепънинг

Българските участници в състезанието

Безпорен триумф постигнаха димитровградските математици на международния математически хепанинг, на който града ни бе домакин в продължение на три дни. 24 деца от Димитровград и унгарския град Казинцбарцика мериха сили в решаването на сложни задачи. Жури с председател д-р Стелозар Дойчев определи най-добрите.

С грамоти бяха отличени Живко Ненчев, Кити Фьолдеше, Даниел Господинов, Теодор Жеков, Христина Иванова. Със златни медали от хепънинга си тръгнаха Марио Илиев и Атила Гаспар. Среброто остана за двама димитровградски математици Милен Георгиев и Георги Димитров. Бронзов медал журите даде на Надя Ценова от българския отбор.

В отборното класиране в първа възрастова група равен брой точки набраха вторите отбори на България и Унгария, които си поделиха първото място. Във втора възрастова група на първо място отново са два отбора България 2А и България 2С.

Кметът Стефан Димитров връчи медалите на победителите

Димитровград се превръща в място, където могат да се организират добри международни състезания, подчерта кметът Стефан Димитров, който връчи медалите на победителите в индивидуалната надпревара.

Според Катя Чалъкова, председател на ОбС и Секцията на математиците тук организирането на хепънинга е било изпитание за Димитровград, с което да се възродят отношенията с побратимения град Казинцбарцика. Председателят на журито на състезанието проф. Дойчев пък подчерта, че със задачите участниците са били максимално затруднени, но се е получила оспорвана надпревара.

Един от българските отбори, победители в надпреварата

Снимка за спомен с кмета Стефан Димитров и всички участници в международното състезание

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини