Изследване търси подходящите професии на димитровградските гимназисти

Най-активни в психологическото изследване на професионалната ориентация са Богоровци

Професионалната ориентация на 134 ученика от 10 и 11 клас в димитровградски училища и нагласите им за развитие в различни сфери от живота изследва психологът от Димитровград Ралица Сатамова. Най-активно в изследването са се включили възпитаниците на Езикова гимназия "Д-р Иван Богоров", като на тестовете са се подложили 77 ученика. Най-слаба е била активността в СОУ "Васил Левски", като място в изследването там са намерили 9 десетокласници. Единственото училище, което не е участвало в разработката за професионалната ориентация е ПМГ"Ив.Вазов" обясни пред Dimitrovgrad.bgvesti.net Ралица Сатамова.

Четири професионални въпросника за интересите в различни сфери и самоопределеност, както и професионалната насоченост на личността е използвала Ралица Сатамова. Те дават отговор на това, какви са потребностите на младихе хора от димитровградските училища, малко преди завършването на гимназиалния етап на обучение и им помагат в избора на професия в бъдеще. В изследването са използвани още тест за самооценка и ориентировъчна анкета за възможностите на младите хора и мотивите, които ги движат напред.

Следващия етап от проучването включва консултация с психолога на всеки един от участниците, която ще допълни картината. Резултатите от изследването гимназистите ще получат в началото на учебната година, поясни Сатамова.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини